Često postavljana pitanja o terapiji lijekovima nakon infarkta miokarda

Često postavljana pitanja o terapiji lijekovima nakon infarkta miokarda

Lijekovi su neophodni za bolesnike s kardiovaskularnim bolestima.

U nastavku pročitajte odgovore na često postavljana pitanja u vezi s ovim bolestima da biste mogli uzimati svoje lijekove na najučinkovitiji način.

Što trebam učiniti ako mi se jave nuspojave?

Svaki lijek može imati nuspojave (neželjene reakcije na lijek).

Nećete biti iznenađeni ako pitate svog liječnika ili ljekarnika o mogućim nuspojavama lijeka i pročitate uputu o lijeku koja se nalazi u svakom pakiranju lijeka.

Ako vam se javi bilo kakav novi simptom, važno je da se posavjetujete s liječnikom. Ako, na primjer, uzimate lijekove za povišeni krvni tlak , a vaš tlak postane prenizak te se osjećate slabo, problem je najvjerojatnije u dozi koju liječnik može prilagoditi.

Ne preporučuje se prekid uzimanja lijeka bez savjetovanja s liječnikom jer u nekim slučajevima to može dovesti do ozbiljnijih problema od same nuspojave. To se mora razmotriti za svakog bolesnika pojedinačno. Vaš vam liječnik može prilagoditi dozu ili vam može propisati drugi lijek koji neće uzrokovati taj problem.

Djeluje li moj lijek?

Postoje redoviti kontrolni pregledi da bi se utvrdilo djeluje li propisani lijek kako bi trebao, a postoje i vrste lijekova za koje su potrebna redovita testiranja krvi radi prilagodbe. Određeni lijekovi koji se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti osmišljeni su s ciljem sprječavanja teških događaja, npr. infarkta (srčanog udara). Među njima su i lijekovi s niskim dozama acetilsalicilatne kiseline kakav je Aspirin protect 100 mg. Aspirin protect 100 mg namijenjen je sprječavanju srčanog udara i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar, 

Međutim, možda nećete osjetiti izravan učinak takvih lijekova. Iako se djelotvornost lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka može lako provjeriti jednostavnim mjerenjem, lijekovi koji se koriste za prevenciju nemaju takve izravne „rezultate”. Ipak, važno je da uzimate lijekove koji su vam propisani, jer iako možda nećete osjećati učinak, oni su djelotvorni za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i doprinose dugovječnosti.

Kako mogu razlikovati svoje lijekove?

Postoje mnogi lijekovi za liječenje specifičnih vrsta kardiovaskularnih bolesti, a oni se mogu svrstati u nekoliko glavnih kategorija, u takozvane skupine po djelatnim tvarima. Lijekovi u istoj kategoriji djeluju na sličan način, ali njihovi učinci mogu biti različiti, pa nije svejedno koji ćete uzeti (usklađenost s drugim lijekovima, jačina, veličina pakiranja). Naziv djelatne tvari može vam pomoći. Nazivi lijekova u istoj kategoriji obično imaju isti završetak. Na primjer, nazivi djelatnih tvari antihipertenziva (lijekova za snižavanje krvnog tlaka) tipa beta-blokatori obično završavaju na „olol”.

Mogu li tijekom liječenja uzimati druge lijekove ili proizvode koji se izdaju bez recepta?

Bez obzira na to imate li glavobolju, gripu ili prehladu, prije uzimanja bilo kojeg lijeka za koji nije potreban recept pažljivo pročitajte uputu o lijeku i posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom da biste utvrdili je li taj proizvod moguće sigurno uzimati zajedno s lijekovima koji inače uzimate.

Biljni pripravci, vitamini i dodaci prehrani mogu biti korisni, ali nikad ne mogu zamijeniti propisane lijekove za srce. U određenim slučajevima oni mogu utjecati na način djelovanja propisanih lijekova i mogu smanjiti njihovu učinkovitost. Postoji mnogo proizvoda koji nisu prošli klinička ispitivanja, što znači da nema dostupnih podataka o njihovoj istodobnoj primjeni s drugim lijekovima. Osim toga, koncentracija djelatne tvari može se razlikovati ovisno o proizvođaču u slučaju nestandardiziranih proizvoda, što ima negativan učinak na preciznost doze i može dovesti do štete za zdravlje. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja takvih proizvoda.

Mogu li uzimati lijekove ako sam trudna?

Trudnice i dojilje ne smiju uzimati određene vrste lijekova. Ako trebaju uzimati lijekove za probleme sa srcem, povišen tlak ili visoku razinu kolesterola, liječnik mora pažljivo razmotriti rizike od štete za majku i fetus i odlučiti koji je lijek najsigurniji u određenoj situaciji. Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, uključujući i lijekove koji se izdaju bez recepta, posavjetujte se s liječnikom ili ginekologom.

Mogu li dati dio svog lijeka drugoj osobi?

Svaka osoba s bolesti srca treba različite vrste lijekova ili različite djelatne tvari, tako da svoj lijek ne možete dati nekome drugom jer može biti štetan za zdravlje te osobe.

Kako da čuvam svojem lijekove?

Većina se lijekova mora čuvati na hladnom i suhom mjestu, tako da topla i vlažna kuhinja ili kupaonica nisu idealna mjesta. Ne stavljajte ih kod prozora na koje sja sunce i ne ostavljajte ih u automobilu jer se takva mjesta mogu brzo zagrijati. Predlažemo da ih držite u ladici u svom noćnom ormariću. Pazite da nikada ne ostavljate lijekove bez nadzora i držite ih izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. Pročitajte uputu o lijeku koja se nalazi u svakom pakiranju lijeka te podatke na samom pakiranju. Tamo možete naći upute za čuvanje lijeka te datum isteka roka valjanosti.

Ako je to moguće, ostavite lijek u originalnom pakiranju: tako ćete zaštititi tabletu ili kapsulu i lakše ćete pratiti koliko ste ih uzeli. Nikada ne uzimajte lijek ako su se promijenili boja, tekstura ili miris. Nikada ne uzimajte lijek ako mu je istekao rok valjanosti.

Koja je razlika između originalnih i generičkih lijekova?

Važno je znati da farmaceutska ispitivanja provode takozvani inovativni proizvođači lijekova. Razvoj novih molekula uključuje dugotrajan i skup proces ispitivanja. Nakon toga moguće je patentirati novu djelatnu tvar i tek tada može započeti postupak odobrenja za stavljanje lijeka u promet. Nakon toga su te djelatne zaštićene patentom određeno vrijeme, što znači da ih može proizvesti samo proizvođač koji ih je razvio. Kada patent istekne, druge kompanije mogu također proizvoditi lijekove s istom djelatnom tvari. To nazivamo generičkim lijekovima. To znači da ovisno o mišljenju liječnika i vlastitim sklonostima, djelatnu tvar koja se preporučuje za vaše liječenje možete dobiti u obliku nekoliko lijekova koje proizvode i distribuiraju različiti proizvođači. Preporučujemo da prilikom odabira lijeka poslušate savjet svog liječnika ili ljekarnika: oni imaju ažurne informacije o kliničkim ispitivanjima lijekova s odgovarajućom djelatnom tvari i o troškovima terapije te vam mogu preporučiti proizvod koji je najbolji za vas.

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.