Više aktivnosti = sporije starenje

Više aktivnosti = sporije starenje

Ovo zanimljivo otkriće rezultat je rada tima znanstvenika u Londonu pod vodstvom Lynn Cherkas, nakon detaljne analize životnog stila i DNK-a 1200 identičnih blizanaca.

Znanstvenici sa sveučilišta King's College otkrili su značajne razlike između blizanaca nakon analize fizičke aktivnosti sudionika s prosječnom starošću od 49 godina. Krajevi kromosoma (telomere) kod onih koji se bave redovitom tjelovježbom bili su u prosjeku 200 nukleotida (jedinični dio DNK) duži u odnosu na one genetski identičnih braće i sestara koji se nisu bavili fizičkim aktivnostima.(1)

Područje telomera koje se nalazi na kraju ljudskih kromosoma skraćuje se tijekom našeg života svaki put kad se stanica podijeli. Ako telomere postanu prekratke, naše se stanice mogu prestati dijeliti ili čak odumrijeti. Stoga je duljina vaših telomera pokazatelj koliko ste mladi ili stari na staničnoj razini.(2) 

Promatrajući proces skraćivanja DNK u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su otkrili jasnu povezanost između povećane fizičke aktivnosti i sporijeg skraćivanja, što znači dulji životni vijek stanica i sporije starenje.

To bi također moglo objasniti zašto tjelesno aktivnije osobe ne samo da imaju nižu stopu pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, već imaju i manje vidljivih znakova starenja od osoba koje vode sjedilački način života.

Reference

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.