Brinite se za svoje srce: pronađite svrhu u životu

Brinite se za svoje srce: pronađite svrhu u životu

Nemate vremena za vježbanje jer ste usredotočeni na karijeru? Svi to navodimo kao izgovor, ali američki su znanstvenici sada dokazali da pronalazak svrhe u životu i postavljanje cilja kojem stremimo umanjuje vjerojatnost razvoja bolesti srca. 

Vrijeme je da malo sanjarimo. Opustite se u visećoj mreži za ležanje, zatvorite oči i zamislite svoj život iz snova. Koji je vaš posao iz snova? Gdje i kako želite živjeti? Zamislite obitelj, prijatelje i posao koju biste željeli imati.

Američki znanstvenici su otkrili da ljudi koji znaju što žele od svojeg života i smatraju da je život vrijedan življenja imaju 17 % manju vjerojatnost da će doživjeti neki kardiovaskularni događaj.(1)

„Svrha u životu može zaštititi vaše srce, a samim time i vaš život”, rekao je voditelj ispitivanja Randy Cohen. „Naši rezultati potvrdili su da je pronalazak svrhe u životu usko povezan sa zaštitom srca.”

Veza između života bez osjećaja svrhe i razvoja srčane bolesti

Ispitivači su objedinili podatke iz 10 različitih ispitivanja provedenih na više od 136 000 pojedinaca kako bi analizirali povezanost između života s osjećajem svrhe, ukupne stope smrtnosti i stope smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti. Otkrili su jasne dokaze da će oni koji nemaju jasnu predodžbu o svom životu i nisu sigurni u kojem smjeru idu i što žele postići vjerojatnije oboljeti od nekog oblika bolesti srca.(1)

Brinite se za svoje srce: Pronađite svrhu u životu

Ovi rezultati su u skladu s psihološkim čimbenicima poput tjeskobe, zabrinutosti i nesigurnosti. Ovo ispitivanje može biti polazna točka za daljnja ispitivanja u kojima će se analizirati veza između svrhovitosti (osjećaja svrhe u životu) i očuvanja zdravlja. Ako ste svjesni te veze, sama ta činjenica može vas motivirati da otkrijete što želite napraviti sa svojim životom.

Ako ste već posve zadovoljni svojim životom, samo odahnite i znajte da ste na dobrom putu da vaše srce ostane zdravo. Ako iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni smjerom svog života, to je još jedan dobar razlog da preispitate i učinite nešto što vas uistinu ispunjava.

Reference

  • (1) Cohen R, Bavishi C, Rozanski A. Purpose in Life and Its Relationship to All-Cause Mortality and Cardiovascular Events: A Meta-Analysis. Psychosom Med. 2016;78(2):122-133. doi:10.1097/PSY.0000000000000274. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.