Aspirin protect: trebam li ga zaista uzimati?

Aspirin protect: trebam li ga zaista uzimati?

Možda ste čuli izreku da Aspirin štiti srce. Kako on djeluje? Kada biste ga trebali uzimati, a kada ne?

Koji je Aspirin prikladan za mene?

Aspirin ima brojne terapijske mogućnosti. Možete ga koristiti za snižavanje vrućice i ublažavanje bolova, kada imate prehladu (1,2), a također i za sprječavanje ponovnog srčanog udara.(3) Koji Aspirin odabrati u kojem slučaju? Odaberite proizvod s najmanje 400 mg djelatne tvari za snižavanje vrućice i ublažavanje bolova te kada imate prehladu i uzimajte ga dok je to potrebno, u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju, u skladu s informacijama navedenim u uputi o lijeku priloženoj u svakom pakiranju.

Međutim, odaberite Aspirin protect sa 100 mg djelatne tvari za sprječavanje ponovnog srčanog i moždanog udara. Ovaj proizvod sadrži nisku količinu djelatne tvari, namijenjen je za dugotrajnu uporabu, a ima ovojnicu koja štiti želudac kako bi se smanjio broj mogućih želučanih nuspojava.(4,5)

Kako djeluje Aspirin protect?

Trombociti su važan sastojak krvi i njihova je funkcija da se povežu i tako stvore krvni ugrušak kako bi se zaustavilo krvarenje pri oštećenju krvne žile. Međutim, kod ateroskleroze trombociti se nakupljaju čak i kad ne bi trebali te blokiraju kritične krvne žile. Acetilsalicilatna kiselina, djelatna tvar lijeka Aspirin protect, pomaže u sprječavanju nakupljanja trombocita, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli suziti ili blokirati krvne žile. Acetilsalicilatna kiselina, ako se uzima redovito u malim dozama (1 tableta lijeka Aspirin protect 100 mg na dan), smanjuje rizik od ponovljenog srčanog i moždanog udara.(3,6)

U kojim se slučajevima preporučuje terapija lijekom Aspirin protect?

U skladu s informacijama  u uputi o lijeku, Aspirin protect koristi se za sprječavanje srčanog udara i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar. Aspirin protect se također primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale,  prohodne, nakon procjene odnosa rizika i koristi.(3)

Aspirin protect nije namijenjen za ublažavanje boli niti za snižavanje povišene tjelesne temperature kod prehlade ili gripe. 

Ne preporučuje se u hitnim slučajevima. Može se primjenjivati samo za preventivno liječenje. 

Aspirin protect je namijenjen dugotrajnom liječenju. Prije prvog uzimanja ovog lijeka, potrebno je potražiti savjet vašeg liječnika.

Kako uzimati Aspirin protect?

Lijek trebate uzimati svaki dan, kako je propisano, pazeći da ne propustite dozu. To je važno jer lijek može ispravno djelovati samo ako ga uzimate kontinuirano i dugotrajno. Aspirin protect ima posebnu, želučanootpornu ovojnicu, apsorbira se u crijevima, a ne u želucu, što smanjuje rizik od želučanih tegoba.(3,4,5) Preporučeno je uzimati jednu tabletu na dan, uz puno tekućine (pola čaše vode), barem 30 minuta prije jela.   Ako ste zaboravili uzeti Aspirin protect, uzmite redovitu dozu lijeka čim se sjetite. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu. Nastavite uzimati lijek prema redovitom rasporedu.(3)

Reference

  • (1) Aspirin 500 mg tablete, Uputa o lijeku, revidirana u svibnju 2018 Return to content
  • (2) Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete, Uputa o lijeku, revidirana u ožujku 2019. Return to content
  • (3) Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020. Return to content
  • (4) Cole AT, Hudson N, Liew LC, Murray FE, Hawkey CJ, Heptinstall S. Protection of human gastric mucosa against aspirin-enteric coating or dose reduction?. Aliment Pharmacol Ther. 1999;13(2):187‐193. doi:10.1046/j.1365-2036.1999.00470.x Return to content
  • (5) Banoob D W, Risk of Gastric Injury with Enteric- Versus Nonenteric-Coated Aspirin, Ann Pharmacother 2002;36:163-6. Return to content
  • (6) Vane JR, Botting RM. The mechanism of action of aspirin. Thromb Res. 2003;110(5-6):255‐258. doi:10.1016/s0049-3848(03)00379-7. Return to content
  • (7) Antithrombotic Trialists' (ATT) Collaboration. Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative meta-analysis of individual participant data from randomised trial. Lancet 2009; 373:1849-60. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.