Pušačima je potrebno više vremena za zacjeljivanje rana

Pušačima je potrebno više vremena za zacjeljivanje rana

Važno je koliko vremena traje zacjeljivanje rana nakon manjih i većih kirurških zahvata. Pušači su očito u nepovoljnom položaju kada je riječ o regeneraciji, tvrde stručnjaci iz Njemačkog respiratornog društva (DGP). Iskustva iz prakse pokazuju da, za razliku od nepušača, pušači mnogo češće doživljavaju postoperativne komplikacije, a njihovim mjestima reza treba mnogo više vremena za zacjeljivanje, kaže Dieter Köhler, znanstveni savjetnik u DGP-u i šef Plućne klinike Schmallenberg.

Sporija regeneracija uzrokovana je ugljičnim monoksidom koji ulazi u krv tijekom pušenja jer on sprječava hemoglobin da prenosi velike količine kisika. Zbog toga se značajno pogoršava opskrba cijelog tijela kisikom, što ima negativni utjecaj na zarastanje rana.(1) Također je važno da pušenje povisuje krvni tlak i ubrzava rad srca, čime se ono opterećuje. To dovodi do daljnjih rizika ako su potrebni anestezija i operativni zahvati jer opskrba tijela kisikom nije na razini od 100 %, tako da su vjerojatnije postoperativne komplikacije.(2,3)

Nikotinski proizvodi: niži rizik

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja prestanka pušenja, stručnjaci mogu preporučiti nikotinske flastere ili nikotinsku žvakaću gumu. Iz statistike se može zaključiti da se uz korištenje ovih proizvoda učestalost postoperativnih komplikacija smanjuje za pola (s 28 % na 14 %), a vrijeme zacjeljivanja rana skraćuje se u sličnoj mjeri. Međutim, do takvog se napretka dolazi samo ako bolesnik prestane pušiti najmanje 4 tjedna prije operacije.(4) „Ugljični monoksid počinje se uklanjati iz tijela 24 sata nakon prestanka pušenja”, kaže dr. Köhler. Važno je i da nikotinski flasteri i žvakaće gume sadrže manje nikotina od duhana, a i manje opterećuju srce i krvne žile bolesnika.

Prestanak pušenja se isplati

Stručnjaci također ističu da se, kad prestanete pušiti, učinak određenih lijekova koje uzimate može se privremeno promijeniti, jer pušenje ima velik utjecaj na rad jetre, koja (također) razgrađuje lijekove. Zbog toga je važno da pušač obavijesti svog liječnika opće prakse i specijaliste kada prestane pušiti tako da oni, ako je to potrebno, mogu propisati nove doze ili nove lijekove.

Ne zaboravite da je pušenje jedan od glavnih rizičnih faktora za kardiovaskularne bolesti.(7)Pušenje nije stvarna, fizička ovisnost, već je loša navika. Godinu dana nakon prestanka pušenja, rizik od razvoja koronarne bolesti srca približno je upola manji nego u pušača.(8)

Reference

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.