Dva puta dnevno četkajte zube i imat ćete zdravije srce

Dva puta dnevno četkajte zube i imat ćete zdravije srce

Tko bi i pomislio da redovno pranje zuba nije važno samo za zubnu higijenu? Postoji veza između pranja zuba i učestalosti srčanog udara. Britanski znanstvenici u nedavnom su  ispitivanju istaknuli da ljudi koji četkaju zube dva puta dnevno ne samo da sprječavaju rano propadanje zuba, već se i njihov rizik od srčanog udara značajno smanjuje.

Ako svakog jutra i svake večeri na pranje zubi potrošite 3 minute, učinili ste nešto za zdravlje zubi, ali i srca. Ova se veza u početku može činiti čudnom, ali to je rezultat nedavnog britanskog istraživanja kojeg je objavio znanstvenik sa sveučilišta University College London nakon analize zdravstvenih podataka 11 869 muškaraca i žena iz 1995., 1998. i 2003. godine (1)

Ako ne perete zube dovoljno često, koncentracija C reaktivnog proteina (CRP) u krvi značajno se povećava, što je znak upale u vašem organizmu.(1) Taj učinak možete vrlo lako spriječiti tako da dva puta dnevno utrošite po 3 minute na oralnu higijenu. 

Što još možete učiniti za zdravo srce? Redovita tjelovježba, prestanak pušenja, konzumiranje hrane koju je lakše probaviti, redovito pranje zuba (kao što ste ovdje pročitali), sve to može pomoći u sprječavanju infarkta miokarda. Nemojte čekati pojavu težih problema!

Reference

  • (1) De Oliveira C, Watt R, Hamer M. Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease: results from Scottish Health Survey. BMJ. 2010;340:c2451. Published 2010 May 27. doi:10.1136/bmj.c2451 Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.