Redoviti odlazak u saunu može pomoći u zaštiti od srčanog udara

Redoviti odlazak u saunu može pomoći u zaštiti od srčanog udara

Finci ih opisuju kao „ljekarne za siromahe”, a sada su znanstvenici dokazali da su saune zaista korisne za zdravlje.

Znanstvenici su otkrili da učinci suhih i toplih uvjeta u sauni nisu ograničeni samo na pojačano znojenje, već mogu doprinijeti  produljenju života, smanjujući rizik od srčanog udara za muškarce srednjih godina i do 63%. Autori ispitivanja sa Sveučilišta u istočnoj Finskoj priznali su da nisu sigurni što je uzrok boljeg zdravlje srca. „Potrebna su dodatna ispitivanja kojima će se utvrditi potencijalni mehanizam koji povezuje boravak u sauni i zdravlje kardiovaskularnog sustava”, rekao je dr. Jari Laukkanen, koji je objavio istraživanje u časopisu Jama Internal Medicine.(1)

Ispitivanje je provedeno na 2315 muškaraca u Finskoj u dobi od 42 do 60 godina koji su praćeni tijekom 21 godine. U razdoblju praćenja, podaci su pokazali da je nastupilo 190 iznenadnih srčanih smrti, 281 smrtni slučaj uzrokovan koronarnom bolesti srca, 407 smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima i 929 smrti zbog „svih uzroka”. Značajno je to što se čini da su oni koji su redovito upotrebljavali saune, imali manje problema sa srcem.(1)

Otkriveno je da je rizik od iznenadne smrti povezane sa srcem 22 % niži za muškarce koji su u sauni boravili dva do tri puta tjedno i 63 % niži za one koji u njima boravili četiri do sedam puta tjedno.(1)

Sličan obrazac zabilježen je i kod koronarne bolesti srca, pri čemu su dva do tri boravka smanjila rizik od smrti za 23 %, a četiri do sedam boravaka za 48 %. Stope smrti od kardiovaskularnih bolesti smanjene su za 27 % kada su muškarci boravili u sauni dva do tri puta i za 50 % kada je taj broj iznosio četiri do sedam.(1)

Dr. Rita Redberg sa Sveučilišta u Kaliforniji i urednica časopisa Jama Internal Medicine izjavila je sljedeće: „Premda ne znamo zašto su muškarci koji su češće boravili u sauni živjeli dulje, bilo da je to vrijeme provedeno u vrućoj prostoriji, vrijeme opuštanja, slobodno vrijeme u životu koje omogućava više vremena za opuštanje ili druženje, jasno je da je vrijeme provedeno u sauni dobro provedeno vrijeme.”

Redoviti odlazak u saunu može pomoći u zaštiti od srčanog udara

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da saune mogu sniziti krvni tlak , smanjiti stres, pomoći kod dijabetesa i poteškoća s plućima, pa čak i suzbiti prehladu.(2)

Saune u Finskoj postoje već tisućama godina. Prvi su doseljenici iskopali rupe u zemlji i napunili ih vrućim kamenjem koje su poprskali vodom da bi se oslobodila vodena para. 

Reference

  • (1) Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542-548. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8187. Return to content
  • (2) Hussain J, Cohen M. Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:1857413. Published 2018 Apr 24. doi:10.1155/2018/1857413. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.