Zašto bol u prsima treba ozbiljno shvatiti

Zašto bol u prsima treba shvatiti ozbiljno

Stabilna angina pektoris, odnosno bol u prsima, najčešća je manifestacija ishemijske bolesti srca. Korijen izraza je grčka riječ „ankhon”, što znači „stegnuti”, i latinska riječ „pectus”, što znači „prsa” i tako doslovno znači osjećaj stezanja u prsima.

U današnjoj medicinskoj terminologiji, angina pektoris definira se kao privremena bol ili stezanje u prsima koja nastaje zbog nedovoljne opskrbe srčanog mišića kisikom i ne traje više od nekoliko minuta, a prestaje ako bolesnik miruje.

Nedovoljna opskrba srčanog mišića kisikom rezultat je povećane potrebe srčanog mišića zbog umjerenog fizičkog napora (stabilna angina); ponekad, međutim, srčanom je mišiću potrebno više kisika zbog psihičkog stresa, hladnog zraka ili jedenja (provocirana angina ).

Vrste angine pektoris

Ovisno o simptomima koje bolesnik ima, angina pektoris može biti tipična, atipična ili ekstrakardijalna (izvansrčana).

Tipičnu anginu pektoris karakteriziraju sljedeći simptomi: (1)

  • bol i/ili nelagoda ispod prsne kosti, u vratu, donjoj čeljusti, ramenu ili ruci
  • simptom je potaknut fizičkim naporom ili psihičkim stresom
  • bol ili nelagoda nestaju u mirovanju ili nakon uzimanja nitroglicerina.

 

Atipičnu anginu pektoris karakteriziraju bilo koja dva od tri gore navedena simptoma.
U slučaju boli u prsima koja je ekstrakardijalna, tj. nije lokalizirana u srcu, prisutan je samo jedan ili možda čak niti jedan od tipičnih simptoma.

Mogućnosti liječenja

Strategija liječenja stabilne angine pektoris posljednjih je godina znatno napredovala. Kada odlučuju o terapiji, liječnici se ne vode samo potrebom ublažavanja simptoma nego u obzir uzimaju i brojne druge čimbenike. Liječenje se ne fokusira samo na abnormalne promjene krvnih žila, već i na oštećenje srčanog mišića. Za ublažavanje simptoma angine pektoris i smanjenje njihove učestalosti, smanjenje učestalosti i snage kontrakcija srčanog mišića i sprječavanje stiskanja krvnih žila upotrebljavaju se razni lijekovi. Liječnici se trude i poboljšati ishod za bolesnika sprječavanjem teških komplikacija poput srčanog udara ili smrti. Prognoza se može poboljšati snižavanjem razine lošeg kolesterola (LDL-C) i antioksidacijskom terapijom. U određenim su slučajevima potrebne dodatne intervencije, uključujući angioplastiku (korištenje katetera za širenje krvne žile) i operacije premoštenja, ali ti postupci nisu primjenjivi za sve bolesnike.

Bolesnici s dijabetesom (šećernom bolešću) sa stabilnom anginom pektoris zahtijevaju posebno liječenje. Kod tih bolesnika simptomi angine pektoris obično su vrlo blagi. Uzrok tome je što jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa, neuropatija (gubitak funkcije osjetilnih živaca), često utječe na rad kardiovaskularnog sustava. To onemogućuje bolesnike da osjete snažno, bolno stezanje u prsima koje karakterizira anginu pektoris, iako se ishemijske epizode (razdoblja s nedostatnom opskrbom kisikom) otkrivaju 24-satnim EKG praćenjem.(1)

Zašto bol u prsima treba ozbiljno shvatiti

Što možete učiniti da biste poboljšali svoje stanje?

Prije svega, svatko tko puši treba odmah prestati. Postoji jasan dokaz da je pušenje najvažniji reverzibilni rizični faktor za bolest koronarnih arterija . Potpuni prestanak pušenja ublažava simptome i poboljšava prognozu.

Također biste trebali redovito provjeravati metabolizam lipida (masnoća). Zdrava prehrana može sniziti i razinu ukupnog kolesterola i razinu „lošeg kolesterola” (LDL), čime se smanjuje rizik od bolesti srčanih arterija. Lakše je izgubiti i višak kilograma, što će poboljšati zdravlje vašeg srca i kardiovaskularnog sustava.
Dovođenje tjelesne težine u normalni raspon također je važno jer pretilost , osobito pretilost lokalizirana u dijelu trbuha, uvelike povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stoga biste trebali voditi računa da redovito vježbate, što pomaže u normalizaciji tjelesne težine. Vježbanjem se također povećava fizička sposobnost bolesnika s anginom pektoris, ublažavaju simptomi, poboljšava krvni tlak i time se pozitivno utječe na cjelokupni metabolizam. U srcu bolesnika koji redovito vježba koronarna je cirkulacija bolja, puls u mirovanju je niži, a omjer odmora i rada povoljniji. Redovita tjelovježba također štiti od pogoršanja dijastoličke funkcije lijeve klijetke koje je povezano s godinama. Nadalje, time će se ublažiti rizik od infarkta i poboljšati ishodi bolesnika. Prilikom utvrđivanja programa vježbanja uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom koji će procijeniti vaše fizičke mogućnosti i težinu simptoma, kako bi dao personalizirane savjete za preporučenu razinu vaše tjelesne aktivnosti.
Psihološki čimbenici također mogu igrati veliku ulogu u izazivanju napada angine pektoris. Dijagnosticirana angina pektoris sama po sebi može izazvati tjeskobu. Postoje različite tehnike opuštanja i druge metode koje mogu biti vrlo korisne za nošenje sa stresom. Nažalost, mnogi se okreću alkoholu kako bi umanjili tjeskobu. Međutim, umjesto rješenja problema, alkohol može biti izvor dodatnih problema. Česta je zabluda da je alkohol dobar za srce. Jedna mala čaša crnog vina dnevno uistinu može biti korisna, ali redovito konzumiranje velike količine alkohola može povećati rizik od raznih srčanih bolesti, a posebno je štetno za osobe s povišenim krvnim tlakom ili zastojnim zatajivanjem srca. Iako lagano do umjereno konzumiranje alkohola (1-2 čaše dnevno) ne predstavlja rizik za srčani udar, količine >100 g na tjedan povezane su s višom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.(1)

Aspirin protect 100 mg je lijek koji sadrži acetilsalicilatnu kiselinu. Jedna tableta dnevno, ako se uzima redovito, inhibira adheziju (sljepljivanje) trombocita i tako sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli ponovno suziti ili blokirati krvne žile te liječnik može preporučiti njegovo uzimanje nakon preboljelog srčanog ili moždanog udara radi sprječavanja njihovog ponovnog javljanja.

Nemojte zanemariti ovaj problem. Nemojte čekati da problem bude veći.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika..

Reference

  • (1) Knuuti J, Wijns W, Saraste A, et al. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes. Eur Heart J. 2020;41(3):407-477. doi:10.1093/eurheartj/ehz425. Return to content
  • (2) Aspirin protect 100 mg želučanootporen tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.