Kako dovoljna količina sna pozitivno utječe na zdravlje vašeg srca

Kako dovoljna količina sna pozitivno utječe na zdravlje vašeg srca

Važnost mirnog sna

Spavanje se često podcjenjuje i smatra gubljenjem vremena. Pa ipak, ti „pasivni sati” svakako su potrebni. Drugim riječima, nema života bez sna.

Što se događa za vrijeme spavanja?

Dok spavate, vaši otkucaji srca, disanje i tjelesna temperatura su na nižim razinama nego inače. I krvni tlak vam se također snižava, što donosi brojne koristi, među ostalim i za vaše srce. Zamislite samo s koliko se teškoća srce treba suočiti tijekom običnog dana! Prijeko mu je potreban oporavak. Iako probava i dalje radi tijekom spavanja, metabolički procesi se usporavaju. I probavnom sustavu treba malo odmora. Većina prirodne obnove kože događa se noću, kada koža radi na neutraliziranju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji nastaju tijekom dana.

Iako moždane funkcije višeg reda, poput razmišljanja i doživljavanja emocija, rade na drugačiji način tijekom spavanja, moždana kora koja je odgovorna za njih nije u potpunom mirovanju. Zapravo, san uvelike pomaže u sređivanju pamćenja i učenja tako što duboko usađuje sjećanja i informacije u mozak.

Spavanje je najjednostavniji i najprirodniji proces za odmor, detoksikaciju, obnovu i očuvanje ljepote.

Najmanje sedam sati

Tijekom spavanja prolazite kroz nekoliko faza, izmjenjujući dubok i lagan san, a oba su neophodna za osvježavajući san. Ciklusi spavanja slijede unaprijed određeni obrazac. To je bitno jer kratkotrajna razdoblja sna noću nisu dovoljna. Odrasloj osobi treba redovito najmanje 7 sati neprekidnog sna da bi se tijelo oporavilo i da se mogu provesti potrebne fiziološke funkcije.(1)

Tijelo će vam biti zahvalno

Ponekad zaglavite u napornoj rutini i teško vam je izaći iz nje. Možete se naći u situaciji da zbog previše stresa tijekom dana ne uspijevate dovoljno spavati, što dovodi do još većeg stresa i još manje sna. Tada se u vama nakupi neprocesuirana i neusmjerena napetost koja se manifestira kao bolest, što za posljedicu ima višestruko povećanje rizika od srčanog udara, moždanog udara i drugih bolesti srca. Proživljavanje stalnog stresa također može uzrokovati kardiovaskularne probleme. Kronični poremećaj spavanja stanje je u kojem se ne možete riješiti stresa, čak niti tijekom spavanja. Ni san vas više ne odmara, tako da ste na kraju iscrpljeni i letargični. Kratko ili dugo trajanje sna, nesanica, hrkanje i pretjerana dnevna pospanost povezani su s 10–40% povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.(2)

Nemojte si uskraćivati potreban san. Svatko zaslužuje neometan i miran san. Vaše srce i tijelo bit će vam zahvalni na opuštajućim satima potrebnim za regeneraciju. Nemojte čekati da nevolja pokuca na vrata prije nego počnete obraćati pozornost na ovaj problem.

Vrijeme je da stvari krenu boljim tijekom

  • Uključite aktivno opuštanje i lagano vježbanje u svoj svakodnevni život i uživajte u njegovim koristima za dobar san.
  • Kod povećanog stresa, može biti potrebno liječenje poremećaja spavanja nakon pregleda i savjeta liječnika.
  • Ako vas i dalje muče ti problemi, svakako se obratite liječniku.
 

Reference

  • (1) Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended Amount of Sleep for a Healthy Adult: A Joint Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843-844. Published 2015 Jun 1. doi:10.5665/sleep.4716. Return to content
  • (2) Fan M, Sun D, Zhou T, et al. Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants. Eur Heart J. 2020;41(11):1182-1189. doi:10.1093/eurheartj/ehz849. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.