Tamna čokolada za zdravo srce

Tamna čokolada za zdravo srce

Začudo, čokolada ne samo da ima utjecaj na vašu težinu i raspoloženje, nego i na vaše srce. Redovito, ali umjereno konzumiranje čokolade može pomoći u sprječavanju određenih upalnih procesa koji mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.(1)

Gornja tvrdnja temelji se na mjerenju razine CRP-a i antioksidacijskom učinku tamne čokolade. Razina CRP-a povezana je s rizikom  od kardiovaskularnih događaja i s oštećenjem krvnih žila povezanim s dijabetesom.(2) U ispitivanju u kojem se mjerila razina CRP-a, pokazalo se da umjereno i redovito konzumiranje tamne čokolade može smanjiti upalu te imati kliničku korist u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, jer što je niža razina CRP-a, niži je i rizik od upale.(1)

Da bi se to potvrdilo, na Katoličkom sveučilištu u Campobassu provedeno je ispitivanje na 4849 zdravih osoba starijih od 35 godina. Njih 1374 povremeno je jelo tamnu čokoladu, a 824 je to činilo redovito, obično više od 5 grama dnevno. Dr. Di Giuseppe i kolege pokazali su da je prosječna razina CRP-a kod onih koji nisu jeli tamnu čokoladu bila viša nego kod onih koji jesu. Skupina koja je jela čokoladu imala je i zdraviju prehranu od one koja nije jela čokoladu. Ovo ispitivanje upućuje na vezu između konzumacije tamne čokolade i niske razine CRP-a.

Međutim, zanimljivo je da je konzumiranje 20 grama tamne čokolade svaki treći dan imalo očito pozitivan učinak, ali povećani unos nije bio povezan s porastom koristi, naprotiv, prethodno zabilježeni pozitivni učinak tamne čokolade na razinu CRP-a gotovo je nestao. Stoga ne pretjerujte s čokoladom. 

Reference

  • (1) Di Giuseppe R, di Castelnuovo A, Centritto F et al. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy Italian population. J Nutr. 2008 Oct;138(10):1939-45. Return to content
  • (2) Ellinger S, Stehle P. Impact of Cocoa Consumption on Inflammation Processes-A Critical Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016 May 26;8(6). pii: E321. doi: 10.3390/nu8060321. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.