Tri najvažnije vrijednosti: Idealan krvni tlak, razine glukoze i kolesterola u krvi

Tri najvažnije vrijednosti: idealan krvni tlak, razine glukoze i kolesterola u krvi 

Kad bolesnici dobiju rezultate pretraga, odmah žele znati je li njihova razina glukoze i kolesterola u krvi iznad ili ispod graničnih vrijednosti. Isto se odnosi i na krvni tlak .

Tko utvrđuje granične vrijednosti i kako?

Granične vrijednosti glukoze (šećera), lipida (masnoća) u krvi i krvnog tlaka temelje se na preporukama međunarodnih stručnih udruženja. Ove se preporuke redovito ažuriraju prema rezultatima najnovijih ispitivanja. 

Koje su ciljne vrijednosti za krvni tlak, glukozu i kolesterol u krvi?

Granične i ciljne vrijednosti krvnog tlaka također ovise o postojećim bolestima. Općenito, krvni tlak biste trebali pokušati održati ispod 140/90 mmHg.(1,2) Ako imate dijabetes, metabolički sindrom ili kardiovaskularnu bolest, ciljne vrijednosti krvnog tlaka obično su drugačije. 

Za bolesnike s dijabetesom, Američko društvo za dijabetes (engl. American Diabetes Association, ADA) preporučuje u svojim smjernicama  snižavanje HbA1c na <7,0% u većine bolesnika kako bi se smanjila učestalost mikrovaskularnih bolesti. To se može postići s prosječnom glukozom u plazmi od 8,3 do 8,9 mmol/l (150-160 mg/dl); idealno bi bilo da se glukoza natašte i prije obroka održava na <7,2 mmol/l (<130 mg/dl), a glukoza nakon obroka na <10 mmol/l (<180 m /dl). Rezultati dobiveni iz ispitivanja vezano za kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 sugeriraju da nemaju svi koristi od agresivnog reguliranja glukoze. Sukladno tome, važno je individualizirati ciljeve liječenja.(3)

Situacija je malo složenija za lipide u krvi jer postoje različite ciljne vrijednosti za različite rizične kategorije bolesnika. Granične vrijednosti najstrože su u skupini s vrlo visokim rizikom,  maksimalno do 1,4 mmol/l za LDL kolesterol ili smanjenje za više od 50% od osnovne razine. U skupini s visokim rizikom, preporučene su vrijednosti LDL kolesterola manje od 1,8 ili smanjenje za više od 50% od osnovne razine. U te dvije kategorije  trigliceridi bi trebali biti ispod 1,7 mmol/l, a HDL-kolesterol preko 1,0 mmol/l (za muškarce) i 1,3 mmol/l (za žene).(4)

Mnogi misle da razina koja je blago povišena ne predstavlja problem. Zašto su trajno visoke razine štetne?

Stalno povišene vrijednosti krvnog tlaka, glukoze i krvnih lipida u krvi opasne su jer dugo vremena ne izazivaju nikakve simptome. Pa ipak, te abnormalne razine prisutne godinama imaju štetni učinak od prvog trenutka. Kasnije mogu dovesti do mnogih bolesti (npr. infarkta miokarda, moždanog udara, arterijske bolesti donjih ekstremiteta, zatajivanja srca, poremećaja bubrega, stvaranja plaka u krvnim žilama, sljepoće, arterioskleroze koja dovodi do amputacije itd.).(5)

Kada je dovoljno držati se posebne prehrane i promijeniti način života, a kada su potrebni lijekovi?

Ako su vrijednosti malo iznad granice, npr. razina kolesterola ili glukoze malo je povišena, prvo biste trebali promijeniti način života, a lijekove trebate samo ako se to pokaže neučinkovitim. Međutim, postoje stanja, na primjer krvni tlak iznad 180/110 mmHg ili vrijednost HbA1c iznad 8 – 8,5 %, kod kojih je lijek potreban odmah.(3)​​​​​​​

Tri najvažnije vrijednosti: Idealan krvni tlak, razine glukoze i kolesterola u krvi

Što je s vrijednostima koje su preniske? Što trebamo učiniti ako je vrijednost krvnog tlaka / razine glukoze/kolesterola u krvi niska?

Kad su vam krvni tlak ili glukoza u krvi preniski, možda ćete osjetiti neke simptome. Nizak krvni tlak može uzrokovati omaglicu, umor, mučninu, glavobolju i, u težim slučajevima, hladnu i blijedu kožu, slab i ubrzan puls i privremenu nesvjesticu(6), dok niska razina glukoze u krvi dovodi do niza znakova upozorenja u tijelu: možda ćete osjetiti ekstremnu glad, palpitacije (osjećaj lupanja srca), znojenje i drhtavicu. Također možete osjetiti nervozu i razdražljivost. Ako se to dogodi, a niste u mogućnosti pojesti hranu s ugljikohidratima, simptomi se mogu pogoršati. Možda ćete osjetiti glavobolju, omaglicu, poteškoće u koncentraciji i zbunjenost. U teškom slučaju možete doživjeti napadaje i pasti u komu.(7) Ako osjetite simptome slične navedenima, odmah potražite pomoć čim se pojave.

S lipidima u krvi situacija je upravo suprotna. Opsežnim ispitivanjima otkriveno je da što je njihova razina niža, to je manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Znamo da autohtoni narodi i novorođenčad imaju vrlo nisku razinu kolesterola, a trenutačna prosječna vrijednost kod stanovništva, koja je mnogo veća nego što bi trebala biti, najviše je posljedica civilizacijskih učinaka.

Na što upućuje veliki opseg struka? Postoje li i za njega ciljne vrijednosti? Koliko one iznose?

Opseg se struka povećava kako se povećava tjelesna masa. Trbušna pretilost (oblik jabuke) u tom je pogledu mnogo opasnija od masti u predjelu kuka (tijelo u obliku kruške). Pretilost u obliku jabuke uzrokuje promjene u metabolizmu tijela koje dugoročno mogu biti vrlo štetne. Za muškarce se opseg struka iznad 102 cm smatra visokim rizikom, dok se opseg od 94 do 102 cm smatra umjerenim rizikom. Kod žena se vrijednost veća od 88 cm smatra visokim rizikom, a vrijednost od 80 do 88 cm umjerenim rizikom.(5,8)

Koliko biste često trebali provjeravati ciljne vrijednosti?

Ciljne se vrijednosti često mogu postići samo uz dugotrajne terapije. Kod nekih će bolesnika možda trebati nekoliko lijekova da bi ih dosegli. Takvim bolesnicima potrebno je više kontrolnih pregleda i pretraga. Učestalost takvih pregleda ovisi o ciljnim vrijednostima koje treba postići i napretku prema njima. Važno je zadržati ciljne vrijednosti jer ćete od njih dugoročno imati koristi.

Tko provodi kontrolne preglede i tko naručuje testove, liječnik opće prakse ili specijalist?

To se odvija na nekoliko razina. Liječnici opće prakse igraju ključnu ulogu, jer njih bolesnici obično prvo kontaktiraju zbog svojih zdravstvenih problema. Liječnik opće prakse obično naručuje pretrage, a ciljne vrijednosti se često postižu na ovoj razini. Ako se u tome ne uspije, bolesnika se može uputiti specijalisti. Dugotrajno praćenje bolesnika može zahtijevati suradnju liječnika opće prakse i specijalista.

Upotrijebljeni termini:

HbA1c : hemoglobin A1c, pruža informacije o metabolizmu ugljikohidrata tijekom dužeg razdoblja

LDL- kolesterol : kolesterol niske gustoće, „loš” kolesterol

HDL-kolesterol: kolesterol visoke gustoće, „dobar“ kolesterol

Reference

  • (1) Unger T, Borghi C, Charchar F, et al. 2020 International Society of Hypertension Global Hypertension Practice Guidelines. Hypertension. 2020;75(6):1334‐1357. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15026. Return to content
  • (2) Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension [published correction appears in Eur Heart J. 2019 Feb 1;40(5):475]. Eur Heart J. 2018;39(33):3021‐3104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339. Return to content
  • (3) Inzucchi SE, Bergenstal RM, Buse JB, et al. Management of hyperglycemia in type 2 diabetes: a patient-centered approach: position statement of the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD) [published correction appears in Diabetes Care. 2013 Feb;36(2):490]. Diabetes Care. 2012;35(6):1364‐1379. doi:10.2337/dc12-0413. Return to content
  • (4) Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111-188. doi:10.1093/eurheartj/ehz455. Return to content
  • (5) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (6) Mayo Clinic Staff. Low blood pressure (hypotension) – Symptoms & Causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 [accessed 15 June 2020]. Return to content
  • (7) Kalra S, Mukherjee JJ, Venkataraman S, et al. Hypoglycemia: The neglected complication. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(5):819‐834. doi:10.4103/2230-8210.117219. Return to content
  • (8) Waist circumference and waist–hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8–11 December 2008. Available at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44583/9789241501491_eng.pdf?ua=1 [accessed 15 June 2020]. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.