Putovanje s bolešću srca

Putovanje s bolešću srca

Putovanje s bolešću srca

Mnogi ljudi s raznim srčanim bolestima i problemima planiraju svoj ljetni odmor u inozemstvu. Uz malo planiranja i priprema, putovanja za njih mogu biti posve sigurna.

Prije planiranog putovanja, važno je posavjetovati se s liječnikom.

Odgodite svoje putovanje u sljedećim situacijama:

 • ako imate akutnu bol u prsima, srčanu insuficijenciju (zatajivanje), aritmiju ili druge slične simptome, čak i u mirovanju ili kod minimalnog napora
 • ako ste imali srčani udar ili zastoj srčanog rada kao posljedicu srčanog udara provjerite s liječnikom nakon koliko vremena će biti sigurno putovati u vašem slučaju
 • za one koji imaju dijabetes problem je složeniji, pa se prilikom planiranja putovanja posavjetujte s liječnikom.

Priprema za put

Putovanje s bolešću srca

Ako niste nedavno imali kontrolni pregled, posjetite liječnika prije polaska. Time ne samo da ćete otkriti je li vaše stanje stabilno, nego će vam i liječnik dati važne potvrde u vezi s vašim zdravljem.

 • Zatražite od svog liječnika da vam preda vašu medicinsku dokumentaciju i povijest bolesti, te ih nosite sa sobom tijekom putovanja.
 • Zapišite ime i podatke za kontakt svog liječnika i kontakta za hitne slučajeve.
 • Uvijek sa sobom nosite popis svih lijekova koje uzimate (uključujući nazive i propisane doze).
 • Obavezno ponesite sa sobom na put dovoljno lijekova. Neka vam liječnik propiše više lijekova unaprijed, ako je to potrebno. Uzmite dodatnu zalihu lijekova za putovanje, u slučaju da izgubite količinu koja je dostatna za nekoliko dana.
 • Držite lijekove u originalnoj ambalaži da biste pojednostavili prolazak kroz carinu i pomogli lokalnom liječniku ako će vas eventualno liječiti dok ste u inozemstvu.
 • Držite svoje lijekove u torbi koju nosite sa sobom da vam ih ne bi ponestalo dok npr. čekate zakašnjelu ili izgubljenu prtljagu u zračnoj luci.

Putovanje zrakoplovom

Let zrakoplovom odobrava se samo osobama sa stabiliziranom bolesti srca, pa se veći problemi rijetko kada događaju tijekom letova. Umiruje i spoznaja da je velika većina zračnih luka, pa čak i neki zrakoplovi, opremljena defibrilatorima.

S vremena na vrijeme kruže glasine da bi letenje moglo utjecati na pejsmejkere, ali ne postoje uvjerljivi dokazi koji bi to potvrdili. Budući da mogu aktivirati alarm na sigurnosnim provjerama u zračnim lukama, trebali biste obavijestiti zaposlenike u zračnoj luci ako imate ugrađen bilo kakav medicinski uređaj.

Najveći rizik od leta za ljude s bolešću srca su krvni ugrušci. Tijekom dugih letova, rub sjedala može stisnuti vene ispod stražnje strane koljena, posebno kod osoba s prekomjernom težinom, što dovodi od smanjenog protoka krvi. Ako se odvoje, krvni ugrušci mogu blokirati manje krvne žile i tako uzrokovati infarkt srca, moždani udar i plućnu emboliju. Osim loše cirkulacije, i niska vlažnost zraka u zrakoplovu također može pridonijeti stvaranju ugrušaka zbog dehidracije i koncentracije krvi. Atmosferski tlak također je niži unutar zrakoplova. Količina kisika u njemu odgovara nadmorskim visinama od 2 do 3 tisuće metara, što uzrokuje oslobađanje koagulansa u krvotoku i naprezanje srca.(1,2)

Stoga su poboljšanje cirkulacije i hidracija najučinkovitiji načini za sprječavanje infarkta srca i moždanog udara tijekom leta.

 • Pokušajte dobiti sjedalo s više mjesta za noge. Ako ranije stanete u red za prijavu (ili izvršite internetsku prijavu), vjerojatno ćete uspjeti dobiti udobna sjedala.
 • Pomaknite i ispružite noge svakih trideset minuta. Kad je to moguće, ustanite i prošećite prolazom.
 • Nosite široku i udobnu odjeću. Nosite obuću koja se lako skida.
 • Tijekom leta nemojte piti alkohol jer on povećava dehidraciju.
 • Pijte dosta tekućine, po mogućnosti vodu.
 • U nekim slučajevima razmislite o nošenju kompresijskih čarapa.

Izbjegavajte letenje ako...(3)

 • ste imali srčani udar u posljednja dva do četiri tjedna
 • vam je u posljednja dva tjedna ugrađen stent koronarnih arterija
 • ste zadnjih dva do šest tjedana imali operaciju premoštenja koronarnih arterija (u slučaju plućnih komplikacija više od tri tjedna)
 • imate nestabilnu anginu, nekontrolirane aritmije ili prethodni iznenadni zastoj srca.

Bolesnici s pejsmejkerima i defibrilatorima (3)

 • Uređaji za stimulaciju srca (pejsmejkeri)  i srčani defibrilatori u svojoj su osnovi osjetljivi na elektromagnetske smetnje (EMI) u prisutnosti jakih električnih ili magnetskih polja. Suvremeni uređaji dobro su zaštićeni od elektromagnetskog zračenja.
 • Bolesnicima treba savjetovati da kroz sigurnosne provjere prolaze normalnim tempom ako se to od njih traži i da se ne zadržavaju u blizini. Međutim, trebali bi upozoriti zaštitarsko osoblje na prisutnost uređaja jer metalno kućište uređaja može aktivirati alarm.
 • Akumulirani podaci sugeriraju da je rizik od značajnih EMI koji utječu na uređaje za stimulaciju srca ili srčane defibrilatore u zrakoplovnom okruženju minimalan.

Alternative letenju

Ako morate odustati od letenja, pokušajte odabrati bliže odredište do kojeg možete doći autom, autobusom ili vlakom. Ovaj posljednji način prijevoza nudi daleko više mogućnosti za kretanje. Atmosferski tlak i količina kisika također ne predstavljaju nikakav problem, tako da nema dodatne opasnosti od stvaranja ugruška i duboke venske tromboze.

Osiguranje

Čak i ako ste posve zdravi, dobra je ideja pripremiti se za neočekivane događaje tijekom puta u inozemstvo. Nesreće se mogu dogoditi bilo kada, a troškovi medicinske skrbi mogu biti iznimno visoki ako ih morate sami platiti. Saznajte više informacija od različitih osiguravajućih kuća o mogućnostima koje su vam na raspolaganju za putno osiguranje ako imate bolest srca.

Nakon što sve organizirate i liječnik potvrdi da ste spremni za putovanje, možete krenuti!

Uživajte u putovanju!

Reference

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.