O arteriosklerozi

Od arterioskleroze do infarkta

Različita tkiva koja čine ljudsko tijelo (mišićno, živčano, kožno i vezivno tkivo) kroz arterije se opskrbljuju hranjivim tvarima i neophodnim kisikom. Ako su zdrave, te su žile jake i fleksibilne, a unutarnje su im stijenke izrazito glatke, omogućujući brz protok krvi bez ometanja.

S vremenom se na unutarnjim stijenkama tih žila nakupljaju masne i karbonatne naslage zvane plakovi, što uzrokuje njihovo sužavanje. Naročito je opasno to što se trombociti (krvne pločice) mogu zalijepiti na površinu tih plakova i stvoriti krvne ugruške koji dodatno sužavaju lumen ili se mogu odvojiti i blokirati tanje žile.

Kada se srčana arterija blokira na taj način, to može dovesti do srčanog udara (infarkta miokarda). Blokiranje žila u mozgu može uzrokovati moždani infarkt (ishemijski moždani udar), koji oštećuje moždano tkivo. Ako se žila u jednom od udova (obično je posrijedi noga) blokira, može dovesti do poteškoća u hodanju ili, u težim slučajevima, do čireva ili gangrene, koji su vodeći simptomi okluzivnih bolesti perifernih arterija.

Infarkt miokarda (srčani udar)

Srčani udar nastaje kada se protok krvi do jednog dijela srčanog mišića naglo zaustavi ili se uspori. Ako je protok krvi dugotrajno blokiran, nedostatak kisika uzrokuje oštećenje srčanog mišića, a zatim i njegovo odumiranje. Mjesto blokade i veličina zahvaćenog područja izravno utječu na to koliko je srce u stanju nastaviti pumpati krv. Najgori je slučaj kad srce nije u stanju opskrbiti mozak svježim kisikom, što dovodi do smrti.

Simptomi(1)

Simptomi srčanog udara prilično su raznoliki. Uvelike ovise o dobi bolesnika, bilo kakvim drugim bolestima koje bolesnik ima, kao i mjestu i težini oštećenja. Ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, potražite liječničku pomoć:

•    Osjećaj stezanja ispod prsne kosti, jaka bol u prsima
•    Bol koja putuje u lijevu ruku, lijevo rame, lijevu ramenu lopaticu, vrat ili bradu
•    Povraćanje

•    Mučnina

•    Abnormalni otkucaji srca

•    Otežano disanje

•    Hladni znoj

 

Cerebralni infarkt (moždani udar)

Krvni ugrušci koji se odlome u krvnoj žili mogu doći do mozga i blokirati moždane krvne žile. Šteta uzrokovana nedostatkom kisika ovisi o mjestu na kojem je došlo do blokade i o veličini pogođenih područja. Oštećenje tkiva može dovesti do paralize, problema s vidom ili govorom, gubitka pamćenja, pa čak i smrti.

Simptomi(2)

Stanicama središnjeg živčanog sustava potrebna je stalna opskrba kisikom, što se osigurava protokom krvi. Ako krvni ugrušak sprječava krv da dođe do nekog područja, živčane stanice u tom području u kratkom vremenskom razdoblju postaju oštećene i odumiru. Simptomi se obično pojave iznenada i mogu uključivati sljedeće:

•    Utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge na jednoj strani tijela
•    Mučnina i povraćanje
•    Problemi u komunikaciji, otežan govor
•    Snažna glavobolja bez očitog razloga
•    Vrtoglavica, zbunjenost ili, u težim slučajevima, gubitak svijesti

 

Što možemo učiniti za prevenciju?

Od arterioskleroze do infarkta

Arterioskleroza nije stanje sa simptomima koji nas svakodnevno upozoravaju na to da moramo voditi brigu o zdravlju. Infarkt uzrokovan arteriosklerozom, međutim, previše je ozbiljna bolest za čekanje na pojavu težih problema. Činjenica da su naše krvne žile u lošem stanju često postaje vidljiva tek kad se naše tijelo suoči s infarktom miokarda ili mozga.

Međutim, možemo poduzeti mjere da krvne žile budu zdrave i fleksibilne. Prelazak na zdravu prehranu i vođenje aktivnijeg načina života koji uključuje tjelovježbu nesumnjivo je važan korak.

Tablica za procjenu rizika SCORE nudi jednostavan način za izračun vašeg rizika od infarkta. Ako je rezultat veći od 5 %, svakako odmah poduzmite korake.(3) 

Aspirin protect 100 mg je lijek koji sadrži acetilsalicilatnu kiselinu. Jedna tableta dnevno sprječava sljepljivanje trombocita, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli suziti ili blokirati krvne žile i time se smanjuje rizik od infarkta. Aspirin protect 100 mg namijenjen je za sprječavanje srčanog udara i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te se također primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne

Nemojte čekati pojavu težih problema!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. 

Reference

  • (1) Lu L, Liu M, Sun R, Zheng Y, Zhang P. Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;72(3):865-867. doi:10.1007/s12013-015-0553-4. Return to content
  • (2) Yew KS, Cheng EM. Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536. Return to content
  • (3) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037. Return to content
  • (4) Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.