Više žena umire od srčanog udara nego od raka dojke. I ženskim je srcima potrebna pažnja

Više žena umire od srčanog udara nego od raka dojke. I ženskim je srcima potrebna pažnja

Svaka druga žena tijekom života bit će pogođena kardiovaskularnom bolešću. Suprotno uvriježenom mišljenju, bolesti srca ubijaju više žena nego rak dojke.(1) Kroz razne kampanje protiv raka dojke kojima se podizala svijest o važnosti probira te primjenom terapija i lijekova, svjedočili smo kako žene pobjeđuju karcinom dojke. Sada to moramo napraviti i za srce. Dr. C. Noel Bairey Merz, stručnjakinja za tu temu, održala je „TED* talk” još  2011. godine kako bi prenijela željenu poruku.

Više žena umire od srčanog udara nego od raka dojke.

„Od 1984. u SAD-u od bolesti srca umire više žena nego muškaraca. Nekoć smo mislili da su bolesti srca prvenstveno muški problem, što nikada nije bila istina”, rekla je i prikazala: „Muška linija, stope smrtnosti, stalno se smanjuju, a ženska linija od 1984. raste, a jaz se povećava: od srčanih bolesti umire više žena. Dva, tri, četiri puta više žena nego muškaraca. Ta nam je činjenica na nacionalnoj razini pokazala da dijagnostičke i terapijske strategije, koje su razvili muškarci za muškarce tijekom posljednjih 50 godina, ne funkcioniraju tako dobro za žene.”(2)

U svom izlaganju ističe potrebu pokretanja kampanje slične onoj protiv raka dojke da bi se riješio taj problem i pomoglo što većem broju žena da saznaju za postojanje tog problema. „Svi možemo zamisliti neku osobu, često mladu ženu, koja je oboljela od raka dojke. Ali često ne možemo zamisliti neku mladu ženu koja ima bolest srca. Reći ću vam zašto. Bolest srca ubija ljude, često vrlo brzo. Tako da kad bolest srca prvi put pogodi žene i muškarce, u polovici slučajeva događa se iznenadna srčana smrt . Nema mogućnosti da se oprostiš od osobe, nema mogućnosti da je odvedeš na kemoterapiju. Smrtnost od raka dojke pala je na četiri posto i to je rezultat 40 godina zalaganja žena. Betty Ford i Nancy Reagan javno su istupile i rekle: „Preživjela sam rak dojke”. I tada su liječnici ozbiljno pristupili problemu. Proveli smo potrebna ispitivanja. Sada imamo učinkovite terapije. Žene danas žive duže nego ikad. To se mora dogoditi i kod bolesti srca, a došlo je vrijeme za to. Ne događa se dovoljno brzo, a vrijeme je.

Žene imaju drugačiji obrazac bolesti srca od muškaraca

Dr. C. Noel Bairey Merz ističe važnu razliku u srčanim udarima između muškaraca i žena. Žene imaju drugačije simptome bolesti srca od onih koje smo zadnjih 50 godina istraživali i na temelju toga došli do vrlo dobrih terapija i dijagnostika , većinom za muškarce. Žene su različite: njihove bolesti srca nisu prepoznate i često ih se previdi. Njihove se bolesti ne liječe, ne otkrivaju se, nemaju koristi od svih modernih lijekova.(3)

Kako izgleda srčani udar kod muškaraca? Uzrokuje strašne bolove u prsima, prikazuje se na EKG-u, a liječnici mogu vidjeti abnormalnu krivulju. U sredini arterije nalazi se veliki ugrušak koji treba ukloniti. Neke žene dožive takve srčane udare, ali velika većina žena ima drukčije simptome. Ugrušak ne blokira arteriju u potpunosti, simptomi su suptilni, nalazi EKG-a su različiti, prava dijagnoza ostaje neprepoznata i pošalje ih se kući.

Rješenje može biti terapija ženskim matičnim stanicama

Dr. Bairey Merz naglašava važnost istraživanja matičnih stanica, posebice primjenu terapije ženskim matičnim stanicama. „Možete pitati koja je fiziološki velika razlika između žena i muškaraca? Odgovor se krije u činjenici da žene donose novi život na svijet. To su sve matične stanice. Stoga smo pretpostavili da ženske matične stanice mogu bolje prepoznati ozljedu, popraviti stanicu ili čak proizvesti nove organe, što je jedna od stvari koju pokušavamo učiniti s terapijom matičnim stanicama.”(4)

Iako je kao rezultat istraživanja i kampanja za podizanje svijesti došlo do pada smrtnosti žena u posljednjih 15 godina, još uvijek 2 do 3 puta više žena umire od srčanog udara u odnosu na muškarce. Dr. Bairey Merz pozvala je svaku ženu da se pridruži kampanji Crvene haljine, inicijativi pokrenutoj za zaštitu ženskih srca diljem svijeta. Cijela prezentacija dostupna je na sljedećoj poveznici:

http://www.ted.com/talks/noel_bairey_merz_the_single_biggest_health_threat_women_face

*TED je neprofitna organizacija posvećena širenju ideja, obično u obliku kratkih, snažnih govora (18 minuta ili manje). TED je pokrenut 1984. godine kao konferencija na kojoj su se objedinjavali tehnologija, zabava i dizajn. Od toga je potekao skraćeni naziv: T predstavlja tehnologiju (Technology), E zabavu (Entertainment), D dizajn (Design). Danas se na konferencijama obuhvaćaju gotovo sve teme: od znanosti do poslovanja i globalnih pitanja.

Reference

  • (1) Canto JG, Kiefe CI. Age-specific analyses of breast cancer versus heart disease mortality in women. Am J Cardiol. 2014;113(2):410-411. doi:10.1016/j.amjcard.2013.08.055. Return to content
  • (2) American Heart Association. Statistical Fact Sheet 2013 Update. Women & Cardiovascular Diseases. Available at: https://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_319576.pdf [accessed 30 June 2020]). Return to content
  • (3) Dey S, Flather MD, Devlin G, et al. Sex-related differences in the presentation, treatment and outcomes among patients with acute coronary syndromes: the Global Registry of Acute Coronary Events. Heart. 2009;95(1):20-26. doi:10.1136/hrt.2007.138537. Return to content
  • (4) Manukyan MC, Weil BR, Wang Y, et al. Female stem cells are superior to males in preserving myocardial function following endotoxemia. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2011;300(6):R1506-R1514. doi:10.1152/ajpregu.00518.2010. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.