Što je srčana rehabilitacija?

Što je srčana rehabilitacija?

Nije dovoljno samo preživjeti srčani udar ( infarkt miokarda), kardiovaskularni događaj ili operaciju srca, morate se nakon toga potruditi da se više ne ponovi.

Naravno da ne morate sami otkrivati kako to učiniti, za to postoji rehabilitacija. To je složeni program, a tijekom tog perioda oporavka i vraćanja snage, nekoliko stručnjaka u suradnji vam pomaže da se vratite u svakodnevni život. Nekoliko tjedana u bolnici za oporavak poboljšava životni vijek bolesnika jer se smanjuje rizik od drugog infarkta ili ponovne pojave srčanih problema.

Srčana rehabilitacija sastoji se od tri faze i pokazalo se da smanjuje smrtnost , hospitalizaciju, potrebu za zdravstvenom njegom i poboljšava sposobnost vježbanja, kvalitetu života i psihološku dobrobit. Ključne komponente srčane rehabilitacije uključuju procjenu bolesnika, savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti, procjenu sposobnosti vježbanja, savjetovanje o prehrani, kontrolu faktora rizika, edukaciju bolesnika, psihosocijalnu podršku i stručni savjet.(1)

Što uključuje srčana rehabilitacija?

Bolesnici moraju aktivno sudjelovati u srčanoj rehabilitaciji. To je jedini način na koji će timski rad liječnika, medicinske sestre, fizioterapeuta, nutricionista, psihologa i ljekarnika biti učinkovit jer oni pomažu bolesniku da razvije zdrav način života. Cilj je svesti dugoročni rizik od ponovnog infarkta ili dodatnih srčanih problema na minimum. Na početku programa procjenjuje se stanje bolesnika: liječnik saznaje informacije iz bolesnikove povijesti bolesti i provjerava njegovo opće stanje i stanje srca. Nakon toga se planira program rehabilitacije. To uključuje osobni plan vježbanja, savjetovanje o prehrani, program podrške za prestanak pušenja, psihoterapiju, trening opuštanja, upoznavanje s osnovama kardiologije, obuku za reanimaciju, savjetovanje o slobodnim aktivnostima i seksualnosti te upravljanje stresom.(1)

Koliko dugo traje rehabilitacija?

Rehabilitacija u bolnici obično traje 3 tjedna. Program za ambulantne bolesnike traje duže, 8   24 tjedna. Toliko vremena treba da se završi svaki element rehabilitacije.

Ključne komponente (1,2,3)

Procjena bolesnika uz medicinsku kontrolu

Uključuje provjeru kardiovaskularnih čimbenika rizika, popratne bolesti, psihološki stres, simptome, pridržavanje liječenja i fizički pregled koji uključuje npr. mjerenje indeksa tjelesne mase, opsega struka, krvnog tlaka, otkucaja srca, EKG-a i krvnih testova.

Savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti

Preporučuje se najmanje 2,5 sata tjedno aerobnih aktivnosti umjerenog intenziteta, u više navrata, u trajanju od ≥ 10 minuta, pet dana u tjednu. Tjelesnu aktivnost treba preporučiti prema dobi bolesnika, prošlim navikama, popratnim bolestima, sklonostima i ciljevima.

Procjena sposobnosti za vježbanje

Sposobnost vježbanja treba procijeniti testiranjem na stres ograničenom na simptome, npr. na biciklističkom ergometru ili na traci za trčanje. Tjelovježba mora biti individualno propisana, na temelju testova fizičke sposobnosti.

Nutricionističko savjetovanje
Procjena dnevnog unosa kalorija i prehrambenog sadržaja masti, zasićenih masti, natrija i drugih hranjivih sastojaka.

Kontrola faktora rizika

Uključuje kontrolu tjelesne težine odgovarajućom ravnotežom tjelesne aktivnosti i unosa kalorija kako bi se postigao i održao zdrav BMI (<25 kg/m2).

Procjena lipidnog profila i izmjena prehrane, tjelesne aktivnosti i lijekovi, ako je potrebno.
Treba redovito mjeriti krvni tlak u stanju mirovanja. Ako je sistolički krvni tlak u mirovanju 130 -139 mmHg ili dijastolički tlak 80 - 89 mmHg, preporučuju se promjene u načinu života.Ako je sistolički krvni tlak u mirovanju ≥ 140 mmHg ili dijastolički tlak ≥ 90 mmHg unatoč promjenama načina života, potrebno je započeti terapiju lijekovima.

Pušače treba poticati da trajno prestanu pušiti sve oblike duhana. Preporučuje se praćenje, upućivanje na posebne programe i / ili farmakoterapija (prestanak pušenja uz pomoć lijekova).

Život nakon rehabilitacije

Bolesnici obično mogu živjeti bez ograničenja nakon srčane rehabilitacije, ali važna je promjena stava. Morate iskoristiti ono što ste naučili tijekom rehabilitacije u svakodnevnim aktivnostima, kako biste smanjili rizične faktore. Morate prestati pušiti, a alkoholna pića smijete piti samo umjereno. Možete se baviti sportom, ali se morate držati savjeta o sigurnoj tjelovježbi. Mit je da nakon infarkta ne možete imati seksualni život, ali postoje određene srčane bolesti koje narušavaju seksualnu aktivnost, a kardiovaskularne su bolesti povezane s erektilnom disfunkcijom. Seksualno savjetovanje može vam pomoći u vraćanju i održavanju seksualne harmonije.

Povratak na posao

Bolesti srca mogu umanjiti radnu sposobnost. U kojoj se mjeri to dogodilo procjenjuje se tijekom rehabilitacije. Bolesnici se informiraju o raspoloživim benefitima. Također dobivaju psihološku potporu za povratak na posao te pripremu za mogućnost da se na njihovo stanje neće gledati blagonaklono na radnom mjestu.

Putovanja

Ne morate se odreći putovanja ako imate kardiovaskularnu bolest. Međutim, morate se držati nekih pravila. Tijekom putovanja uvijek biste sa sobom trebali imati dovoljno lijekova koje uzimate a trebali biste se i na putu držati svog novog načina života po pitanju tjelovježbe, konzumacije alkohola i prehrane. Ako imate bolest srca, trebali biste prikupiti dokumentaciju s informacijama o vašoj bolesti u slučaju potrebe za hitnom pomoći te biste to uvijek trebali nositi sa sobom. Informacije bi trebale sadržavati vrstu bolesti srca, naziv lijeka koji uzimate i što je potrebno učiniti ako se ne osjećate dobro. 

Vožnja automobila

Obično možete voziti s pejsmejkerom ili nakon infarkta. Međutim, kod nekih srčanih aritmija visok je rizik od gubitka svijesti. U tom slučaju vaš kardiolog neće preporučiti vožnju automobila, a to će biti naznačeno u vašoj medicinskom kartonu . Profesionalnim vozačima potrebna je liječnička potvrda, a procjena srčanog stanja dio je pregleda. Za njih čak i manji rizik može biti razlog za neizdavanje potvrde.

Reference

  • (1) Piepoli MF, Corrà U, Adamopoulos S, Benzer W, Bjarnason-Wehrens B, Cupples M, et al. Secondary prevention in the clinical management of patients with cardiovascular diseases. Core components, standards and outcome measures for referral and delivery: a policy statement from the cardiac rehabilitation section of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. Endorsed by the Committee for Practice Guidelines of the European Society of Cardiology. Eur J Prev Cardiol 2014; 21: 664-81. Return to content
  • (2) Ibanez B, James S, Agewall S, et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2018;39(2):119-177. doi:10.1093/eurheartj/ehx393. Return to content
  • (3) Juhani Knuuti, William Wijns, Antti Saraste. 2019 ESC Guidelines for the Diagnosis and Management of Chronic Coronary Syndromes. Eur Heart J. 2020 Jan 14;41(3):407-477. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.