Pet najvažnijih savjeta

Pet najvažnijih savjeta

Morate raditi na sebi svaki dan da biste održavali svoje zdravlje. Važna pitanja uključuju „što?”, „kada?”, „kako?”, „koliko?” i „čime”, ali i još mnogo njih. 

Svjesno življenje je neophodno. 

Što znači riječ „svjesno”? To znači oblikovati sve u životu nad čim imate kontrolu. Svjesnost je danas ključna u gotovo svakom području. Kad je riječ o vašem srcu, ovaj pristup postaje još važniji.

1. Svjesno smanjite stvari koje volite raditi, a znate da nisu zdrave

Pušenje je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Ono što čini pušenje posebno zabrinjavajućim je to što pušači svjesno izlažu svoje zdravlje riziku jer je to jedan od rijetkih rizičnih faktora koji se može kontrolirati svjesnim životnim odlukama.(1) Osim nikotina, dim cigarete sadržava i niz drugih toksina poput katrana, ugljičnog monoksida, formaldehida i cijanovodične kiseline. Šteta koju izaziva pušenje može biti i u obliku visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola ili čak moždanog ili srčanog udara.(2) Zbog toga se izričito preporučuje prestanak pušenja, čak i pod vodstvom stručnjaka. Nikad nije kasno!

Osim pušenja, treba smanjiti i konzumaciju alkohola s ciljem sprječavanja kardiovaskularnih bolesti.(1) Neki vjeruju da je konzumiranje alkohola u umjerenim količinama, recimo pola čaše crnog vina, čak korisno, a takvu konzumaciju preporučuju i mnogi liječnici. To može povećati razinu „dobrog” kolesterola u tijelu, smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i spriječiti oštećenja arterija .(3) Naravno, kao i svaka druga tvar, i vino na svaku osobu utječe drugačije. Stoga bi se trebali posavjetovati s liječnikom da utvrdite je li dobro i za vas.

2. Redovito idite na preglede

Svjesni životni izbori uključuju dobivanje potrebnih informacija. Zdravlje srca ozbiljna je stvar i bolje je da ne okrećete glavu po tom pitanju. Postoje dva načina na koja možete imati koristi od redovnih pregleda: ako testovi pokažu da nemate problema, možete biti mirni. Ako rezultati testa pokažu suboptimalni krvni tlak , razinu šećera u krvi, razinu kolesterola ili triglicerida, možete rano djelovati da biste spriječili razvoj stanja u teži stadij, uključujući moždani udar ili srčani udar.

Osim dobivanja svježih informacija o svom zdravlju, trebali biste se raspitati i o obiteljskoj povijesti bolesti po pitanju kardiovaskularnih bolesti jer ona može upućivati na sklonost određenim bolestima.(1) Nakon što saznate sve informacije o svim opasnostima, možete donijeti prave odluke o načinu života koje će vam pomoći u sprječavanju problema.

Pet najvažnijih savjeta

3. Donošenje svjesnih izbora oko prehrane

Vaše tijelo iskorištava ono što jedete ili pijete. Pa zašto ne biste pazili i svjesno planirali koje hranjive tvari želite pružiti svojem tijelu da pravilno funkcionira? Mnoge kardiovaskularne bolesti nastaju zbog pogrešne prehrane. Održavanje ravnoteže među raznim hranjivim sastojcima iz hrane i pića je neophodno. Tijelu su potrebni vitamini i minerali, bjelančevine, masti i ugljikohidrati. U idealnom slučaju trebali biste jesti puno voća i povrća bogatog vlaknima te ograničiti unos hrane koja sadrži velike količine šećera i zasićenih masti da biste smanjili rizik od pretilosti. Također biste trebali smanjiti unos natrija jer se njegovom prevelikom konzumacijom povećava rizik od visokog krvnog tlaka koji može dovesti do infarkta.(1)

4. Redovito vježbajte

Redovita tjelovježba nudi nekoliko koristi za srce. Ako vježbate jedan sat tri puta tjedno, vjerojatno ćete spriječiti pretilost i bolesti povezane s pretilošću.(4) Preporučuje se fizička aktivnost umjerenog intenziteta u trajanju od najmanje 30 minuta na dan, 5 dana u tjednu (tj. 150 minuta na tjedan) ili većeg intenziteta u trajanju od najmanje 15 minuta na dan, 5 dana u tjednu (tj. 75 minuta na tjedan), ili kombinacija obojeg, s pojedinim vježbanjem u trajanju od najmanje 10 minuta. Kraća vježbanja (tj. 10 minuta) također mogu biti prikladna, posebno u osoba koje imaju vrlo malo fizičke kondicije.

Duže vježbanje se preporučuje za kontrolu masnoća, 40 minuta na dan, odnosno za kontrolu tjelesne težine, 60-90 minuta na dan.(1)

Vježba također pozitivno utječe na protok krvi i jača srce.

Trčanje je oblik tjelovježbe koji se najviše spominje i nudi najviše zdravstvenih koristi, te biste trebali provoditi vrijeme izvan kuće i trčati što je više moguće. Boravak u prirodi pomaže vam da se opustite i riješite se nagomilanog stresa.

Nedavna ispitivanja pokazala su da sunčeva svjetlost pruža prednosti koje su do sada bile nepoznate. Zbog nje se ispušta dušikov oksid pohranjen u koži, što za posljedicu ima snižavanje visokog krvnog tlaka. U tom slučaju, vitamin D nije uzrok tom učinku, već UV zračenje.(5) Pažljivo i umjereno izlaganje također su ključni u ovom slučaju, jer previše izlaganja suncu može dovesti do raka kože.

5. Svjesno uzimajte lijekove za učinkovitu prevenciju ili za liječenje postojećeg stanja

Način života uz svjesno donošenje odluka uključuje i uzimanje odgovarajućih  lijekova i za prevenciju i za liječenje, prema preporuci liječnika ili ljekarnika. 

Aspirin protect 100 mg sprječava abnormalno stvaranje krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od ponovnog infarkta. Djelatna tvar ovog  lijeka, acetilsalicilatna kiselina, pomaže u sprječavanju abnormalnog nakupljanja trombocita (krvnih pločica), čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli suziti ili blokirati krvne žile.

Aspirin protect 100 mg odobren je u Republici Hrvatskoj za sprječavanje srčanog udara i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar. Također se primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.(6)

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte  liječnika ili ljekarnika.

Reference

  • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (2) Onor IO, Stirling DL, Williams SR, et al. Clinical Effects of Cigarette Smoking: Epidemiologic Impact and Review of Pharmacotherapy Options. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(10):1147. Published 2017 Sep 28. doi:10.3390/ijerph14101147. Return to content
  • (3) Teissedre PL, Stockley C, Boban M, Ruf JC, Ortiz AM, Gambert P, Flesh M. The effects of wine consumption on cardiovascular disease and associated risk factors: a narrative review. OENO One, 52(1), 67-79. Return to content
  • (4) Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854. Return to content
  • (5) Weller RB, Wang Y, He J, et al. Does Incident Solar Ultraviolet Radiation Lower Blood Pressure?. J Am Heart Assoc. 2020;9(5):e013837. doi:10.1161/JAHA.119.013837. Return to content
  • (6) Aspirin Protect 100 mg želučanootporne tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.