Savjeti za zdravo srce za ljude starije od 50 godina

Savjeti za zdravo srce za ljude starije od 50 godina

Mnogo je stvari koje možete učiniti, jesti i isprobati kako biste poboljšali zdravlje svog srca i nakon što navršite 50 godina. Nažalost, puno se ljudi aktivnije brine za svoje automobile ili kuće nego za vlastita tijela, unatoč sve većem broju ispitvanja koja pokazuju dobrobit zdravog načina života za zdravlje i životni vijek u kasnijoj dobi.

Savjeti za zdravo srce za ljude starije od 50 godina

Ako niste previše lijeni za promjene, možete umanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti i u vašim pedesetima, šezdesetima, sedamdesetima, osamdesetima ili čak devedesetima.

Bolest srca dolazi u različitim oblicima, od srčane aritmije do iznenadne srčane smrti ili srčanog udara. Iako se gotovo nemoguće pripremiti za njih, postoje brojne stvari koje možete učiniti čak i u kasnijoj životnoj dobi da biste ih spriječili. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da smanjite rizik od bolesti srca kasnije u životu kako biste dulje i zdravije živjeli.

Puno hodajte(1)

Nema ništa bolje od duge, sunčane popodnevne šetnje. Bilo da hodate ulicama susjedstva ili u prirodi, jedino što je važno jest da počnete hodati. Osim što podiže raspoloženje, krepka šetnja može pomoći i vašem srcu zahvaljujući oslobađanju od svakodnevnog stresa za koji se zna da podiže krvni tlak . Kad ste pod stresom, srce vam kuca brže i jače, krvne žile se sužavaju, ubrzava se disanje i tijelo postaje napeto. Kronično povišeni krvni tlak dovodi do sitnih ozljeda na unutrašnjoj stijenci krvnih žila koje mogu uzrokovati stvaranje malih krvnih ugrušaka ili sklerozu stijenki krvnih žila. Zdravim odraslim osobama svih dobnih skupina preporučuje se najmanje 150 minuta hodanja tjedno, umjerenog intenziteta ili 75 minuta tjedno jake aerobne fizičke aktivnosti ili njihove odgovarajuće kombinacije.(1) Bez obzira na to koliko možda djeluje zastrašujuće u početku, to je nešto što nam je je nužno potrebno.

Smijte se bez ustručavanja

Od smijeha se osjećate dobro, to je jednostavno činjenica. Humor vam pomaže da ostanete pozitivni i optimistični čak i u najtežim vremenima. Daje vam snagu i hrabrost da ispunjeni nadom započnete nešto novo u svom životu. Smijeh je i zarazan: kada vidite ili čujete da se netko smije, vaš mozak vas tjera na smijanje. Također ublažava depresivne osjećaje, tako da kada se smijete, ne možete osjetiti ni tugu niti bol. Smijanje ne samo da pozitivno utječe na vaše raspoloženje i pogled na život, već i na vaše zdravlje!  Provedena su ispitivanja koja su pokazala da dnevna doza smijeha smanjuje učestalost kardiovaskularnih bolesti (2)

Savjeti za zdravo srce za ljude starije od 50 godina

Riješite se dodatnih kilograma

Kontroliranje tjelesne težine nije važno samo da biste izgledali najbolje što možete, već i za održavanje zdravlja. Zapravo, ne trebate se uzrujavati oko potrebe započinjanja dijete s ciljem zaštite srca. Nekoliko je ispitivanja otkrilo da gubitak tjelesne težine od 5 – 10 % rezultira značajnim smanjenjem rizika od kardiovaskularnih problema.(3)

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani

Bliska povezanost prehrane i zdravlja znanstveno je dokazana. Tijelu su potrebne različite količine namirnica iz četiriju skupina hrane. Postoji pristup zdravoj prehrani posebno osmišljen za snižavanje krvnog tlaka koji se naziva DASH dijeta. Prema istraživanjima, osim što ima pamtljiv naziv, tom se dijetom učinkovito smanjuju krvni tlak i razine kolesterola, što doprinosi dobrom radu srca.(1)

Aspirin protect za prevenciju

Ako se kod vas već dogodio srčani ili moždani udar, dodatno može pomoći Aspirin protect koji je u Republici Hrvatskoj odobren za  sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani, odnosno moždani udar. Ima jednostavan mehanizam djelovanja. Trombociti su važan dio krvi i njihova je funkcija da se povežu i tako stvore krvni ugrušak za zaustavljanje krvarenja pri oštećenju krvne žile. Međutim, kod ateroskleroze trombociti se skupljaju čak i kad ne bi trebali te blokiraju važne krvne žile. Acetilsalicilatna kiselina, djelatna tvar lijeka Aspirin protect, pomaže u sprječavanju abnormalnognakupljanja trombocita, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli suziti ili blokirati krvne žile. (4)

Poboljšajte zdravlje srca: nikad nije kasno za početak.

Reference

  • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (2) Hayashi K, Kawachi I, Ohira T, Kondo K, Shirai K, Kondo N. Laughter is the Best Medicine? A Cross-Sectional Study of Cardiovascular Disease Among Older Japanese Adults. J Epidemiol. 2016;26(10):546-552. doi:10.2188/jea.JE20150196. Return to content
  • (3) Brown JD, Buscemi J, Milsom V, Malcolm R, O'Neil PM. Effects on cardiovascular risk factors of weight losses limited to 5-10. Transl Behav Med. 2016;6(3):339-346. doi:10.1007/s13142-015-0353-9. Return to content
  • (4) Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.