Koliko je važna obiteljska povijest bolesti? Je li predispozicija ili sklonost razvoju bolesti nasljedna?

Koliko je važna obiteljska povijest bolesti? Je li predispozicija ili sklonost razvoju bolesti nasljedna?

Obiteljska povijest bolesti

Geni ne prenose samo karakteristike, nego i predispoziciju (sklonost) za određene bolesti.

Ako ste u obitelji imali kardiovaskularne bolesti, mogli biste biti izloženi većem riziku.(1)

Naravno, s nasljednim čimbenicima trebate uzeti u obzir i stupanj srodstva s osobom u vašoj obitelji koja je doživjela bolest. Veće su šanse da ćete razviti kardiovaskularnu bolest ako je ona dijagnosticirana:

 • vašem bratu ili ocu kad su bili mlađi od 55 godina
 • vašoj sestri ili majci kad su bile mlađe od 65 godina.(1)

 

Na koji način obiteljske karakteristike mogu utjecati na rizik?

Postoje načini na koje obiteljsko „nasljeđe” može utjecati na predispoziciju za kardiovaskularne bolesti koji ne uključuju gene. Određene obiteljske navike i obrasci kao što su redovito pušenje, nezdrava prehrana ili nedostatak tjelovježbe koje naučite od roditelja bez da to primijetite, također mogu povećati rizik.(2)

Što možete učiniti po pitanju obiteljskog nasljeđa?

 • Ne možete učiniti ništa da biste promijenili svoje genetsko nasljeđe i nasljednu predispoziciju za neku bolest, ali ponašanje i način života stvari su koje možete promijeniti. Možete umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti tako da:
 • prestanete pušiti,
 • redovito vježbate,
 • pazite na tjelesnu težinu i prehranu,
 • smanjite povišeni krvni tlak ,
 • smanjite povišeni kolesterol ,
 • počnete liječiti dijabetes (ako vam je postavljena dijagnoza ).(1)

​​​​​​​

Važno je obavijestiti svog liječnika o svim genetskim rizicima za koje znate. Ako ste stariji od 40 godina, bilo bi dobro da odete na pregled da biste dobili informacije o stanju svojih krvnih žila i priliku da uvedete promjene u način života, radi kompenzacije lošeg utjecaja gena.(1)​​​​​​​

Reference

 • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
 • (2) World Health Organization – Hypertension and Rehabilitation Unit at the University of Leuven in Belgium. Cardiovascular disease and Heredity. Available at: https://www.who.int/genomics/about/CVD.pdf?ua=1 [accessed: 19 June 2020] Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.