Prekovremeni rad loš je za srce

Prekovremeni rad loš je za srce

Prekovremeni rad: svima poznat pojam. Ponekad vam treba samo jedan ili dva sata da nadoknadite zaostatak, ponekad čak i više. A da li prekovremeni rad povećava rizik od razvoja bolesti srca? Japanci su za ovo čak izmislili novu riječ: „karosi”, što doslovno znači smrt od previše posla.(1)

Skupina znanstvenika na čelu s Mikom Kivimäkijem i Mariannom Virtanen provela je ispitivanje Whitehall II kako bi procijenila radne navike i zdravstveno stanje zaposlenika u britanskoj državnoj službi, kao i učestalost srčanih udara i otprilike jednako česte angine pektoris (grčevita stezanja sklerotičnih koronarnih arterija ) među tom populacijom. Otkrili su da ako osoba redovito dnevno radi tri do četiri sata prekovremeno ima veće šanse da oboli od koronarne bolesti srca.(2)

U postojećoj analizi ispitivanja, koje je započelo 1985., proučeni su rezultati preko 6000 britanskih državnih službenika (4262 muškarca i 1752 žene), u dobi od 39 do 61 godine, kojima je postavljeno pitanje o tome koliko sati rade svaki dan. Tijekom prosječnih 11 godina praćenja, među 6014 osoba bilo je 369 slučajeva koronarne bolesti srca koji su završili smrću, srčanih udara bez smrtnog ishoda (infarkta miokarda) ili angine pektoris.(2)

Ispitivanje je objavljeno u časopisu European Heart Journal i njime su utvrđena brojna moguća objašnjenja za vezu između prekovremenog rada i bolesti srca, uključujući poseban obrazac ponašanja (ljudi koji rade prekovremeno često su agresivni, kompetitivni i napeti), depresiju, tjeskobu i poremećaje spavanja, što sve može doprinijeti kardiovaskularnim problemima.(2) Osim toga, zaposlenici koji rade prekovremeno vjerojatnije će raditi dok su bolesni i odbijaju uzeti bolovanje. Jedan od nedostataka ubrzanog ritma života je prelazak iz jedne stresne situacije u drugu, a da ih pritom ne procesuiramo na odgovarajući način. Iako je stres uglavnom psihički, njime se aktivira iskonska reakcija na bijeg ili borbu koja se javlja kod fizičke opasnosti: otkucaji srca se ubrzavaju, krvni tlak raste, brže počinjete disati. Kronično iskustvo stresa može iscijediti energiju iz tijela i može čak dovesti do srčanih problema.(1)​​​​​​​

Autori ispitivanja su naglasili da su potrebna dodatna temeljita ispitivanja kako bi se razumio svaki detalj izravne povezanosti prekovremenog rada i srčanih bolesti, uključujući može li vraćanje uobičajenom radnom vremenu nakon dugog razdoblja prekovremenog rada smanjiti rizik od srčanih problema.(2)​​​​​​​

Ovi zaključci mogli bi se dopuniti sličnim ispitivanjima koja se provode na drugim vrstama poslova. Virtanen i njeni kolege proučavali su samo uredske zaposlenike u državnom sektoru, a slična su ispitivanja potrebna i među fizičkim radnicima i zaposlenicima u privatnom sektoru da bi se postiglo preciznije razumijevanje problema.(2)​​​​​​​

Ispitivanjem se jasno pokazuje da je zdrava ravnoteža između posla i privatnog života iznimno važna za osjećaj blagostanja. Mnogo je jednostavnih stvari koje se mogu učiniti u svakodnevnom životu da bi se zaštitilo srce čak i dok ste na poslu, poput odlaska u kratku šetnju na svježem zraku pod pauzom za ručak, korištenje stepenica umjesto dizala, zamjena slatkih grickalica svježim voćem i povrćem. Također je dobro ustati sa stolice i istezati se četiri ili pet minuta ili odraditi nekoliko vježbi za svojim stolom. Ubrzavanje protoka krvi može poboljšati i vašu mentalnu učinkovitost. Nabavite nekoliko biljaka koje će vam uljepšati ured i osvježiti zrak. Stvorite veselu atmosferu uz malo šarenog uredskog pribora, bilježnica i sl. u uredu. Jedino su ograničenje vaša mašta, kreativnost i fleksibilnost vašeg radnog mjesta. Uključite i neke vježbe izdržljivosti i snage, te vježbe za ravnotežu i fleksibilnost koje mogu poboljšati vaše zdravlje i fizičke sposobnosti.(3)​​​​​​​

Redovito uzimanje lijekova prema preporukama liječnika također može pomoći u sprječavanju  kardiovaskularnih bolesti ako je to potrebno. 

Aspirin protect 100 mg sprječava abnormalno stvaranje krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od ponovnog infarkta. Djelatna tvar ovog  lijeka, acetilsalicilatna kiselina, pomaže u sprječavanju abnormalnog nakupljanja trombocita, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji bi mogli suziti ili blokirati krvne žile.

Aspirin protect 100 mg odobren je u Republici Hrvatskoj za sprječavanje srčanog udara i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar. Također se primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.(5)

 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte liječnika ili ljekarnika.

Reference

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.