„Znanost za bolji život”: 150 godina kompanije Bayer

„Znanost za bolji život”: 150 godina kompanije Bayer

Moto kompanije Bayer je „Znanost za bolji život”. Kompanija Bayer, poznata i po svojim inovacijama, ima dugu i uspješnu povijest.

Nešto što je započelo kao mala, ali inovativna tvornica bojila u okrugu Barmen u Wuppertalu, sada je globalna kompanija s više od 110 000 zaposlenika.(1)

Grupa Bayer 2013. godine proslavila je 150. obljetnicu mnogim događajima širom svijeta. 

Posljednjih 150 godina, izumi kompanije Bayer neprestano pomažu ljudima u poboljšanju kvalitete života.

Inovacije i promjene za čovječanstvo

Proizvodi kompanije  Bayer postali su neophodni u našim životima. Jedan od primjera je lijek za ublažavanje boli Aspirin koji je na tržište došao 1899. godine i do danas je jedan od najuspješnijih proizvoda kompanije Bayer. Tijekom desetljeća, istraživači kompanije Bayer razvili su, na primjer, djelatne tvari za liječenje zaraznih, tropskih i kardiovaskularnih bolesti. Danas su farmaceutska ispitivanja kompanije Bayer uglavnom usredotočena na područja kardiologije i hematologije, onkologije, zaštite zdravlja žena i dijagnostičkog snimanja.(2,3)

Inovacije i promjene za prirodu

Osim navedenoga, Bayer se posebno posvećuje i poljoprivredi. Bayer CropScience danas je globalni lider na svjetskom tržištu proizvoda za zaštitu usjeva. Ovaj se uspjeh temelji na inovacijama, ne samo kemijskim i biološkim sredstvima za zaštitu usjeva koji nude održiva rješenja, već i sjemenom visoke kvalitete.(4)

150 godina stalne promjene i obnove

150 godina stalne promjene i obnove

Povijest kompanije Bayer seže unazad i preko 150 godina. Ta činjenica odmah asocira na riječi poput „tradicija” i „kontinuitet”. Međutim, Bayer se zapravo može osvrnuti na preko 150 godina stalne promjene i obnove. 

Od osnutka kompanije do danas

Kompaniju su osnovali poslovni čovjek Friedrich Bayer i Johann Friedrich Weskott, kemičar koji se bavio bojama, pod nazivom „Friedr. Bayer et comp.”, dana 1. kolovoza 1863., u okrugu Barmen u Wuppertalu. Bayer je u početku proizvodio sintetičke boje, međutim asortiman proizvoda značajno je porastao tijekom godina. Godine 1881. poduzeće je postalo dioničko društvo, „Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.”, te se razvilo u međunarodnu kemijsku kompaniju. Tijekom širenja Bayer je 1912. preselio svoje sjedište u Leverkusen. Nakon Prvog svjetskog rata, kompanija je postala dio velikog konglomerata. Ponovno je uspostavljena kao neovisno društvo pod nazivom Farbenfabriken Bayer AG 1951. godine.(2)

Friedrich Bayer

Brzina promjene znatno se ubrzala nakon 125. godišnjice društva 1988. godine. Kompanija  je više usmjerila svoje temeljne aktivnosti, što je dovelo do prodaje podružnice Agfa u 1999. godini. Zatim je u 2005. godini Bayer razdvojio poslovanje i osnovao kompaniju - kći Lanxess za veliki dio svojeg tradicionalnog kemijskog poslovanja. Istovremeno je poslovanja na području zdravstva i poljoprivrede - koja se nazivaju znanostima o životu) sustavno proširio, posebno akvizicijama kompanija Aventis CropScience (2001.) i Schering AG iz Berlina (2006.). Duh inventivnosti i želja za uspjehom čine most koji seže od današnjice do 150 godina u prošlost, kroz čitavu povijest kompanije.

Bayer Aspirin

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.