Srce i krvotok

Srce i krvotok

Da bismo bolje razumjeli kardiovaskularne bolesti i njihovo liječenje, potrebno je upoznati osnovnu strukturu i funkcioniranje kardiovaskularnog (krvožilnog) sustava. Znanje je prvi korak u zaštiti ovog čudesnog „motora”.

Naše tijelo treba kisik da bi funkcioniralo. Taj životno važni kisik prenosi se krvlju putem krvnih žila različitih veličina u svaki od naših organa. Naše je srce u središtu ovog krvožilnog sustava.

Struktura srca

Srce je mišićni organ sličan pumpi, smješten malo lijevo od središnje linije prsne šupljine. Podijeljen je u četiri komore, dvije manje i dvije veće:

Lijeva pretklijetka (manja) Desna pretklijetka (manja)
Lijeva klijetka (veća) Desna klijetka (veća)

Kako srce radi

Dok srce kuca, ono obavlja dvije funkcije:

1. Pumpa upotrijebljenu krv punu ugljičnog dioksida u pluća

2. U druge dijelove tijela pumpa svježu krv bogatu kisikom

 

Proces je sljedeći:

Osiromašena krv koja dolazi iz drugih dijelova tijela (mišići, koža, crijeva, mozak itd.) ulazi u desnu pretklijetku i prelazi u desnu klijetku. Desna klijetka zatim pumpa osiromašenu krv u pluća, gdje ona ispušta ugljični dioksid i prima kisik.

Svježa krv bogata kisikom koja dolazi iz pluća ulazi u lijevu pretklijetku, a zatim u lijevu klijetku. Na kraju, snažna lijeva klijetka pumpa svježu krv u sve dijelove tijela.

Srce i krvotok

Što rade srčani zalisci?

U srcu postoje četiri zaliska koji kontroliraju protok krvi. Oni osiguravaju da krv uvijek teče u pravom smjeru. Dva zaliska razdvajaju pretklijetku i klijetku na svakoj strani srca, dok se druga dva nalaze između klijetki i arterija koje vode iz njih.

Cirkulacija krvi

Srce pumpa krv kroz mrežu arterija i kapilara do svih organa u tijelu kako bi ih opskrbilo kisikom i hranjivim tvarima, a krv se onda putem vena vraća nazad u srce te iz srca dalje u pluća. To se naziva krvožilni sustav.

Krvožilni se sustav sastoji od dvije neovisne mreže krvnih žila, koje nazivamo plućnom cirkulacijom i sistemskom cirkulacijom. 

Plućna cirkulacija provodi krv samo između srca i pluća. U plućima krv oslobađa ugljični dioksid i veže kisik. S druge strane, sistemska cirkulacija opskrbljuje sve ostale organe i tkiva krvlju bogatom kisikom i pomaže u uklanjanju metaboličkog otpada i ugljičnog dioksida.

Postoji nekoliko specifičnih podsustava koji se granaju iz sistemske cirkulacije:

Koronarna (srčana) cirkulacija (krvožilni sustav namijenjen srčanom mišiću)

Kao i svim drugim mišićima, i srčanom je mišiću u svakom trenutku potreban kisik da bi mogao funkcionirati. Mišići koji čine pretklijetke i klijetke opskrbljeni su svježom krvlju zahvaljujući mreži srčanih arterija.

Cirkulacija u bubrezima

Od sve krvi koja se pumpa u glavnu arteriju, 25 % odlazi u bubrege, gdje se razni otpadni proizvodi filtriraju i uklanjaju putem mokraće.

Sustav portalne vene jetre

Krv koja dolazi iz organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini (crijeva, želudac, slezena, gušterača, žučni mjehur) skuplja se i prenosi u jetru debljom venom. U jetri se ova vena ponovno grana u manje kapilare, omogućujući jetri da iz krvi ukloni toksine preuzete iz probavnog sustava.

Cerebrovaskularna (moždana) cirkulacija

S obzirom na veličinu organa, ljudskom je mozgu potrebno mnogo krvi da bi pravilno funkcionirao. Podsustav namijenjen mozgu dovodi oko 20 % sve krvi koje srca pumpa izravno u mozak.

Reference

  • (1) Marieb EN, Hoehn K. Human Anatomy and Physiology, Cardiovascular system, Benjamin Cummings. 8th Edition. 2010. Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.