Činjenice i zablude o infarktu

Činjenice i zablude o infarktu

Željeli bismo malo pojasniti neke činjenice oko infarkta (srčanog ili moždanog udara). Jesu li sva naša uvjerenja o sprječavanju infarkta istinita? Zar on zaista nije prijetnja ženama? Jamči li infarkt u vašoj obiteljskoj anamnezi da ćete ga i vi doživjeti? Ni slučajno. To su, na primjer, dvije zablude. Pogledajmo činjenice.

Zabluda: Svi tvrde da izgledam sjajno za svoje godine; nema šanse da imam povećan rizik od srčanog ili moždanog udara!

To nije točno. To što izgledate sjajno ne znači nužno i da vam je srce dobrog zdravlja. Čak i najvitkija osoba koja izgleda posve zdravo može imati neke nevidljive rizične faktore koji je dovode u opasnost od kardiovaskularnih bolesti, poput visoke razine kolesterola, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca u obiteljskoj anamnezi.

Što osoba ima više rizičnih faktora za kardiovaskularnu bolest, veća je mogućnost da će dobiti srčani udar. Po pitanju nekih od tih rizičnih faktora ne možemo učiniti ništa, kao što su dob (stariji su ljudi izloženi većem riziku od mlađih), spol (muškarci su izloženi većem riziku dok su mlađi, a za žene je veći rizik što su starije) (1) ili obiteljska anamneza (nasljedni rizici). Ako vaši roditelji, braća ili sestre pate od srčanih bolesti, veća je vjerojatnost da ćete i sami razviti takvo stanje.

Međutim, postoji nekoliko rizičnih faktora za srčane bolesti koje možete kontrolirati (2):

•    Provjerite krvni tlak i razine glukoze i kolesterola u krvi. Slijedite sve upute koje ste dobili za svoju terapiju.
•    Redovito vježbajte.
•    Zdravo se hranite.
•    Ograničite unos alkohola.
•    Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
•    Pokušajte se na zdrav način nositi sa stresom.
•    Prestanite pušiti.

 

Ako mislite da imate više kardiovaskularnih rizičnih faktora, dogovorite posjet liječniku kako biste razgovarali o svojem zdravlju i mogućnostima liječenja. Vođenje brige o svojim kardiovaskularnim rizičnim faktorima može vam spasiti život.

Činjenice i zablude o infarktu

Zabluda: Bolesti srca ponajviše pogađaju muškarce

Žene koje još uvijek dobivaju mjesečnice zaštićene su zbog stalne proizvodnje ženskih hormona, ali nakon ulaska u menopauzu i one postaju podložne srčanim bolestima i nažalost vrlo brzo sustignu muškarce po tom pitanju. Također treba naglasiti da žene koje imaju i druge rizične faktore, poput dijabetesa (šećerne bolesti), imaju jednak rizik za infarkt kao i muškarci.(1)

Zabluda: Bolesti srca opasnost su samo za starije osobe

Aterosklerotski plakovi koji se sastoje od kolesterola i masnoća počinju se nakupljati unutar arterija već pred kraj tinejdžerskih godina ili u ranim 20-ima. S prolaskom godina proces se ubrzava i mogu ga pogoršati dodatni čimbenici poput nezdrave prehrane, pušenja ili nedostatka tjelesne aktivnosti. Nažalost, neprestano sužavanje arterija uzrokuje značajnu opstrukciju, sve do potpune blokade žile.

Zabluda: Ne mogu razviti bolest srca ako nemam rizične faktore

Opće je poznato da dijabetes (šećerna bolest), povišen krvni tlak i pušenje povećavaju rizik od srčanog udara. To su doista najvažniji rizični faktori. Međutim, postoje i drugi koji su također važni i na koje treba paziti: konzumacija velike količine mesa ili šećera, pretjerana konzumacija pržene hrane, nedostatak tjelesne aktivnosti i višak kilograma koji se nalaze u području trbuha.(2)

Zabluda: Moji su roditelji živjeli više od 80 godina i nisu imali bolesti srca

Pozitivna obiteljska anamneza (odnosno, uži član obitelji imao je bolest srca, posebno u mlađoj dobi) doista povećava rizik od razvoja bolesti srca. Međutim, to ne znači da bi se netko tko nikad u svojoj obitelji nije imao bolesti srca može osjećati posve sigurno. Prisutnost rizičnih faktora i životne navike mijenjaju naš rizik za razvoj bolesti srca.

Zabluda: Visoka razina kolesterola je loša, niska razina kolesterola je dobra

Sama vrijednost razine kolesterola ne govori nam mnogo. Važna je vrsta kolesterola o kojem govorimo. Povišena razina LDL-a, tj. „lošeg” kolesterola, je problem. S druge strane, povišena razina HDL-a, tj. „dobrog” kolesterola, smanjuje rizik od infarkta. Uz to, viša razina triglicerida (neutralne masti) povećava rizik od bolesti srca.(2)

Činjenice i zablude o infarktu

Zabluda: Uvijek čitam podatke o nutritivnim vrijednostima na pakiranjima namirnica i kupujem samo proizvode koji ne sadržavaju kolesterol. To bi trebalo biti dovoljno.

Kolesterol sadržavaju samo namirnice životinjskog porijekla. Orašasti plodovi, kokosovo ulje i maslac od kikirikija ne sadržavaju kolesterol, ali to ne znači nužno da su oni i zdrav izbor. Oni sadržavaju velike količine zasićenih masti koje jetra pretvara u kolesterol. Postoji sve veći broj dokaza da su trans masti (dobivene hidrogeniranjem biljnih ulja) još gore za naše zdravlje. (3-5) Te masti nalaze se, na primjer, u margarinu, pecivima i čipsu.

Zabluda: Srčani udar je bolan.

Jedan dio slučajeva srčanog udara ne uključuje vidljive znakove. U drugim slučajevima, osjećaj koji imamo pri srčanom udaru može biti sličan nekom drugom stanju, poput upale sluznice želuca, vrtoglavice ili bolova u leđima. Nelagoda koja prati srčani udar može proći za nekoliko sati, ali to ne znači da srce nije oštećeno. Bez obzira na to kako se dogodio srčani udar, prijetnja je uvijek jednako opasna.

Ključna poruka jest: kada niste sigurni, posjetite liječnika. Bolje spriječiti nego liječiti.

Zabluda: Već sam imao/imala operaciju srčane arterije. Izliječili su me!

Činjenica da ste otišli kod zubara koji vam je izvadio pokvaren zub ne znači da više nikada nećete morati prati zube. Preostali zubi mogu se brzo pokvariti. Isto vrijedi i za srce. Uzroci koji su doveli do vaše bolesti srca i dalje su prisutni (povišen krvni tlak , visoka razina kolesterola). Morate redovito uzimati propisane lijekove, paziti na prehranu i redovito vježbati. Ne zaboravite da vam je pružena druga prilika. Iskoristite je!

Zabluda: Prijatelji mi kažu da ionako nikada neću uspjeti prestati pušiti.

Koješta. Pušenje nije stvarna, fizička ovisnost, već je loša navika. Pušenje je jedan od glavnih uzroka razvoja bolesti srca. Dobra vijest je da se, nakon što je se riješite, rizik da ćete imati infarkt zbog ove loše navike smanjuje s vremenom. Ispitivanje je pokazalo da je, u usporedbi s trenutnim teškim pušačima, prestanak pušenja kod bivših teških pušača povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti unutar 5 godina od prestanka pušenja, što potvrđuje kardiovaskularnu korist od prestanka pušenja. To su pokazala i druga ispitivanja, a također je pokazano i polagano daljnje usporavanje rizika tijekom desetljeća.(6)
Nemojte misliti da možete popušiti samo jednu cigaretu i da to neće imati nikakav utjecaj. Morate ostati odlučni i posve predani odluci da nećete pušiti.

Zabluda: Bolesnici s dijabetesom tipa II trebali bi voditi brigu oko razine glukoze, a ne oko svog srca.

To nije točno. Komplikacija dijabetesa koja je najopasnija po život povećani je rizik od bolesti srca i moždanih udara, koji se javljaju više nego dvostruko češće kod oboljelih od dijabetesa tipa II nego kod osoba koje ne boluju od dijabetesa (7). Aspirin protect može pomoći bolesnicima s dijabetesom tipa II koji ispunjavaju uvjete radi sprječavanja ponovljene pojave srčanog ili moždanog udara ili sprječavanja stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne. (8)

Reference

  • (1) Hochman JS, Tamis JE, Thompson TD, et al. Sex, clinical presentation, and outcome in patients with acute coronary syndromes. Global Use of Strategies to Open Occluded Coronary Arteries in Acute Coronary Syndromes IIb Investigators. N Engl J Med. 1999;341(4):226-232. doi:10.1056/NEJM199907223410402. Return to content
  • (2) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037. Return to content
  • (3) Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med. 2006;354(15):1601-1613. doi:10.1056/NEJMra054035. Return to content
  • (4) Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB. Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed?Eur J Clin Nutr. 2013; 67:541–547. doi: 10.1038/ejcn.2013.43. Return to content
  • (5) Gebauer SK, Destaillats F, Dionisi F, Krauss RM, Baer DJ. Vaccenic acid and trans fatty acid isomers from partially hydrogenated oil both adversely affect LDL cholesterol: a double-blind, randomized controlled trial.Am J Clin Nutr. 2015; 102:1339–1346. doi: 10.3945/ajcn.115.116129. Return to content
  • (6) Meredith S. Duncan, Matthew S. Freiberg, Robert A. Greevy, Suman Kundu, Ramachandran S. Vasan, Hilary A. Tindle. Association of Smoking Cessation With Subsequent Risk of Cardiovascular Disease. JAMA, 2019; 322 (7): 642 DOI: 10.1001/jama.2019.10298 Return to content
  • (7) https://www.webmd.com/diabetes/heart-blood-disease; pristupljeno 20.08.2020. (7) https://www.webmd.com/diabetes/heart-blood-disease; pristupljeno 20.08.2020. Return to content
  • (8) Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete, Uputa o lijeku, revidirana u siječnju 2020 Return to content

Povezani članci:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.