Pita od jabuka

Pita od jabuka

Ako vam treba ideja za brzi desert, klasična pita od jabuka nikada ne zastarijeva. Pita od jabuka tradicionalno se priprema od prhkog tijesta, koje možete kupiti u trgovini ako ga nemate vremena mijesiti i valjati.

Srećom, to znači da u zamrzivaču uvijek možete čuvati nekoliko pakiranja za slučaj da vam svrate neočekivani gosti ili ako netko u obitelji ima neobuzdanu želju za slatkim zalogajem. Samo ga izvadite iz zamrzivača i prepustite se čaroliji.

Sastojci:

  • 1 pakiranje prhkog tijesta
  • 3 – 4 velike jabuke
  • 60 g maslaca
  • 1/2 šalice ksilitola
  • sok i korica 1 limuna
  • ekstrakt vanilije
  • mljeveni cimet
  • zaslađena kora naranče
  • šaka blanširanih i sjeckanih badema

Priprema:

Ogulite jabuke i narežite ih na kockice. Poprskajte ih limunovim sokom kako ne bi poprimile smeđu boju.

Podijelite tijesto na tri dijela. Razvaljajte dvije trećine tijesta debljine približno 3 mm i postavite ga u vatrostalnu posudu tako da prekrijete i rubove. Ostatak sačuvajte – trebat će vam za prekrivanje pite. Kad dođe vrijeme, taj ćete dio razvaljati, narezati ga na trake nožem i postaviti ih na pitu u obliku rešetki.

Međutim, zasad otopite maslac na tavi pa dodajte i karamelizirajte ksilitol. Dodajte jabuke i limunovu koricu, punu žlicu mljevenog cimeta i žlicu ekstrakta vanilije. Kuhajte jabuke na pari i slobodno dodajte zaslađenu koru naranče, ali ne morate se brinuti ako je nemate pri ruci. Možete je zamijeniti grožđicama ili izostaviti.

Nadjev od jabuka prebacite na tijesto za pitu i posipajte sjeckanim bademima. Zatim rasporedite trake od tijesta u obliku rešetki. Stavite pitu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Ispeći će se za 30 minuta.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.