Salata od celera s jabukama i orasima

Salata od celera s jabukama i orasima

Iako su hrskavi, svježi štapići celera mekaniji su i imaju intenzivniji okus od korijena celera, koji se tradicionalno upotrebljava.

Koji je najbolji način za njegovu pripremu? Unutarnje stabljike često su mekane i možete ih nasjeckati takve kakve jesu – naravno, nakon temeljitog ispiranja. Vanjske stabljike treba očistiti slično kao i mahune.

Štapići celera izvrsna su osnova za salatu! Ako niste ljubitelj krastavaca, a salata kristalka vam je pomalo dosadila, posegnite za štapićima celera – nikada se nećete vratiti na staro! Jako dobro pristaju uz razne vrste voća: osim jabuka i krušaka, mogu se kombinirati i s ananasom (konzerviranim ili svježim). Osim toga, s celerom ne morate biti izbirljivi:

jednako se dobro slaže s naribanom mrkvom, oljuštenim kukuruzom, sočnim sirevima (ribanim ili mrvljenim, feta sirom ili gorgonzolom) ili drugim zdravim i ukusnim skupinama namirnica: ribom (posebno tunom ili lososom). U svakom slučaju, kad je riječ o salatama, samo je nebo granica.

Sastojci: (za 4 osobe)

  • stručak štapića celera
  • 1 glavica salate kristalke
  • 2 srednje velike jabuke
  • 1 šalica oraha
  • šaka grožđica
  • balzamski ocat, maslinovo ulje

Priprema:

Uklonite vanjski dio stabljika celera i narežite ih na kolutove. Operite i nasjeckajte unutarnje stabljike i zatim ih prerežite napola. Operite kristalku i otkidajte listove jedan po jedan. Operite jabuka i narežite ih na ploške. Uzmite nekoliko zdjelica i na dno posložite listove salate. U zdjeli pomiješajte celer, jabuke, orahe i grožđice, zatim dodajte maslinovo ulje i balzamski ocat po želji. Stavite smjesu na listove salate u zdjelama i poslužite.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.