Torta od mrkve

Torta od mrkve

Postoji torta prema kojoj mnogi iz istočne Europe imaju predrasude i ne mogu vjerovati da je ukusna, iako je u Americi izuzetno popularna. Nema okus mrkve, a iako se mnogi zavaravaju da su mrkve zdrave, kad ih ispečete u pećnici, vitamini će ispariti. Međutim, u ovoj se inačici upotrebljava znatno manje brašna nego u drugim receptima, a čak ćemo polovicu zamijeniti mljevenim bademima ili orasima. Zahvaljujući masnim orašastim plodovima i visokom udjelu mrkve, torta se neće isušiti – bit će sočna dok je ne pojedete. Za ovaj recept potrebna je glazura od krem-sira, ali katkad je dovoljna i šećerna glazura. I otkrit ćemo vam tajnu: priprema je lak zalogaj... Imajte na umu samo ovaj trik: preporučuje se pripremiti sve unaprijed. Nemojte se uzrujavati jer morate upotrebljavati mnogo manjih posuda, one će vam znatno olakšati miješanje. Uvijek možete oprati posuđe dok se torta peče!

Sastojci:

  • 2 šalice mrkve
  • šaka grožđica
  • 1 šalica šećera od šećerne trske
  • 1 i 1/3 šalice mljevenih badema (ili oraha)
  • 1 šalica i 2 žlice integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 4 cijela jaja
  • 1 šalica biljnog ulja
  • 1 šalica (2 zdjelice od 210 g) krem-sira
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 100 g malomasnog vrhnja za kuhanje

Operite i naribajte mrkve te operite i ocijedite grožđice. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a zatim razbijte i umiješajte jaja jedno po jedno. Naposljetku dodajte ulje i miješajte dok ne dobijete pahuljastu smjesu. Postupno dodajte mrkve i zatim grožđice. Pecite u kalupu za torte od 25 cm (ili u pravokutnom kalupu). Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 45 – 50 minuta. Ostavite da se hladi dok pripremate glazuru. Pomiješajte krem-sir i malo šećera u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko ili vrhnje kako biste dobili laganu i pjenastu smjesu, zatim polovicom te smjese premažite tortu. Ostatak stavite u hladnjak, a kad očvrsne, premažite tortu. Ukrasite vilicom i slobodno upotrijebite cimet, šećerne mrvice, polovice oraha ili ukrase za kolače u obliku mrkve.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.