Rižoto od cikle i gljiva

Rižoto od cikle i gljiva

Ciklu možemo iskoristiti za pripremu juhe, kombinirati je s čokoladom i pripremiti ukusnu tortu, upotrijebiti je kao osnovni sastojak salate i poslužiti je pečenu kao prilog. Boja ovog jela možda jest neočekivana, ali ga je nevjerojatno jednostavno pripremiti. Iako na prvi pogled izgleda neobično, riječ je o vrlo ukusnom jelu. Jedini je nedostatak cikle taj što će na svemu s čime dođe u dodir ostaviti mrlje, tako da svakako budite oprezni s rukama, odjećom i posuđem. Međutim, ovo ukusno jelo bit će vrijedno tog truda.

Sastojci:

  • 2 i 1/4 šalice riže
  • 4 velike glavice cikle
  • 1 mali luk
  • 3/4 šalice gljiva
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • pileći temeljac
  • 100 g malomasnog vrhnja za kuhanje

Dobro operite ciklu i skuhajte je (u ljusci). Kada se skuha i ohladi, pažljivo je ogulite i narežite na kockice. Očistite i nasjeckajte gljive te usitnite luk. Zagrijte malo maslinova ulja na tavi, pirjajte luk, dodajte rižu i pričekajte da pobijeli, a zatim ulijte pileći temeljac. Dodajte sol i papar po želji pa poklopite i kuhajte dok ne omekša. Kada riža bude napola gotova, dodajte vrhnje i narezanu ciklu, zatim ponovno poklopite i kuhajte na pari još 20 minuta. Na maloj tavi pirjajte gljive na malo ulja – one će poslužiti kao nadjev za rižoto. Po želji dodajte feta sir. Riječ je o izuzetno hranjivom obroku iz jednog lonca.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.