Muffini od cikle i čokolade

Muffini od cikle i čokolade

Jedna vrsta korjenastog povrća ne uživa poštovanje kakvo zaslužuje. Međutim, jednom kad zavolite ciklu, postat ćete ovisni, zbog brojnih slasnih jela za koja je možete iskoristiti. Od cikle možete pripremiti juhu na razne načine. Možete je peći s balzamskim octom i pripremiti sjajan prilog. Ako je naribate sirovu i pomiješate s hrenom, može poslužiti kao prilog uz mesna jela. Ako je skuhate s jabukama i začinima, dobit ćete izvrstan chutney. Naposljetku, možete je staviti u kolače i tako navesti netolerantne članove obitelji da je kušaju. Zapamtite sljedeće: cikla ostavlja mrlje, stoga nemojte upotrebljavati svoje najkvalitetnije posuđe. Može vam zamrljati i ruke i odjeću, stoga budite oprezni! Rezultati će govoriti sami za sebe!

Sastojci:

  • 450 g cikle
  • 2/3 šalice maslaca
  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 i 1/4 šalice brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • ekstrakt vanilije
  • 150 g čokoladnih mrvica

 

Priprema:

Temeljito operite ciklu i stavite je da se kuha na štednjaku. Kada omekša, pričekajte da se ohladi i ogulite je. Otopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Dodajte ciklu i zgnječite je štapnim mikserom. Umutite jaja i šećer kako biste dobili pjenastu smjesu, zatim umiješajte pire od maslaca i cikle. U zdjeli pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo, soli i kakaom u prahu, a zatim tu smjesu objedinite sa smjesom od cikle. Usitnite tamnu čokoladu (ili je naribajte) i dodajte je u smjesu. Žlicom prebacite u kalup za muffine, ali ako upotrijebite pravokutni kalup za kolače, moći ćete ih narezati na kocke. Ispeći će se za približno sat vremena u pećnici na 180 stupnjeva.

Ovo je neuobičajena poslastica za cijelu obitelj, a zahvaljujući cikli, ostat će sočna i svježa još danima.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.