Hrskavi popećci od tikvica

Hrskavi popećci od tikvica

Nekih se vrsta povrća jednostavno ne možemo zasititi. Tikvice su spadaju u to povrće. Nisu vrsta tikve ni sorta krastavca. Radi se o prekrasnom blistavo zelenom povrću koje možete guliti ako želite, ali i ne morate. Tikvice su vrlo mekane, stoga su njihova vlakna lako probavljiva. Možete pripremiti ukusnu kremastu juhu od tikvica ili varivo s vrhnjem, lukom i začinskim biljem. Možete ih pržiti kako biste dobili savršeno hrskave tanke ploške, a u kolačima mogu poslužiti kao zamjena za brašno. Ovaj vegetarijanski obrok bit će spreman za tren oka, a budući da želimo da bude zdrav i bogat vlaknima, pripremit ćemo ga s kukuruznim pahuljicama. Bez daljnjeg odlaganja – hrskavi popećci od tikvica!

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 jaja
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • prstohvat soli
  • bijeli papar
  • kopar
  • 1 žlica biljnog ulja

Operite tikvice i odrežite im krajeve. Naribajte ih u zdjelu koristeći se krupnim otvorima na ribežu. Dodajte malo soli i pričekajte da otpusti sok. Ocijedite sok i prebacite ih u drugu zdjelu, dodajte jaja i kukuruzne pahuljice, začinite bijelim paprom i koprom (i dodajte još soli ako mislite da je potrebno). Omekšajte smjesu žlicom ulja. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji kako bi kukuruzne pahuljice upile dodatnu tekućinu iz tikvica. Nakon približno 10 minuta zagrijte malo ulja na tavi. Žlicom oblikujte male popećke te ih izravnajte i popržite s obiju strana. Ukusni su kao samostalni obrok, ali ih možete poslužiti i s prilogom, primjerice s rižom.

Svakako će vam dobro doći lagani umak od jogurta i začina po želji.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.