Domaći namaz od lješnjaka

Domaći namaz od lješnjaka

Omiljeni namaz od lješnjaka započeo je svoj osvajački pohod na svijet prije 50 godina u gradiću Alba u talijanskoj regiji Pijemont. Pietro Ferrero, talijanski slastičar, eksperimentirao je sa slatkim i hranjivim maslacem od lješnjaka još od dvadesetih godina prošlog stoljeća. Prema njegovoj zamisli, taj bi se maslac mogao namazati na kruh i poslužiti kao savršen doručak za djecu i fizičke radnike. Naposljetku je njegov sin Michele Ferrero 1964. usavršio recept za čokoladni namaz s lješnjacima. Osmislio je novu etiketu i ambalažu, dodao talijanski sufiks -ella na englesku riječ „nut”, koja znači lješnjak, a sve ostalo je povijest. Danas je Nutella miljenica u diljem svijeta. Godišnje se proizvede 350 tisuća tona tog proizvoda u deset tvornica diljem svijeta.

Ovu kupovnu poslasticu možete pripremiti i kod kuće.

Domaća Nutella – sastojci

  • 1 i 1/3 šalice lješnjaka
  • 2/3 šalice tamne čokolade
  • 2/3 šalice mliječne čokolade
  • 1 šalica i 5 žlica punomasnog mlijeka
  • 3 žlice mlijeka u prahu
  • 1 žličica meda
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • prstohvat soli

Priprema:

Pecite lješnjake u prethodno zagrijanoj pećnici na listu papira za pečenje približno 10 minuta. Uklonite kožicu trljanjem i miksajte ih u blenderu i sjeckalici dok su još vrući kako biste dobili kremasti namaz. U lončiću pomiješajte mlijeko, mlijeko u prahu, med, kakao u prahu i sol i zakuhajte. Otopite obje vrste čokolade u loncu za kuhanje na pari. Pomiješajte otopljenu čokoladu sa smjesom od mlijeka i zatim umiješajte mlaki namaz od lješnjaka. Napunite staklenke vlastitom Nutellom, namažite je na kruh i uživajte – ili je jedite izravno iz staklenke!

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.