Slatko-kisela salata od tikve

Slatko-kisela salata od tikve

Bez obzira na to kako volite jesti tikvu: sa sokom od naranče, đumbirom, medom, curryjem u prahu, čilijem ili omekšanu vrhnjem – igrajte se i isprobajte različite kombinacije! Ne možete pogriješiti. Juha od tikve popularan je i omiljen obrok u svako doba, baš kao i pečena tikva. Možete je spremiti u plastičnu posudu i ponijeti sa sobom, a premda je najukusnija kada je topla, možete je jesti i hladnu.

Možete je zgnječiti u pire i kombinirati sa svim vrstama mesa, ali dopustite da vam predstavimo ideju za brzu i ukusnu večeru koju možete prilagoditi potrebama i ukusima svoje obitelji. Spoj slatkog i kiselog: sočna mekoća tikve i izražajan okus feta sira dobitna je kombinacija. Što je najbolje, možete je pripremiti u 30 minuta.

Sastojci:

  • 900 g tikve
  • 1/2 šalice feta sira
  • 100 – 200 ml maslinova ulja
  • 2 – 3 žlice balzamskog octa
  • sol i papar po želji
  • svježi ružmarin
  • 2 – 3 žlice meda
  • šaka pinjola
  • 140 g rikole

Prerežite tikvu napola, uklonite sjemenke te je ogulite i nasjeckajte na kockice veličine 2,5 cm. U veliku zdjelu ulijte obilnu količinu maslinova ulja i balzamskog octa te dobro začinite solju i paprom. Otrgnite nekoliko listića ružmarina s grančice i dobro promiješajte. Kuhajte tikvu na pari u velikom loncu s poklopcem. Kad omekša, dodajte joj med i karamelizirajte je. Maknite s vatre. Narežite feta sir na kockice i pomiješajte s omekšanom tikvom. Da biste dovršili salatu, dodajte rikolu i posipajte prženim pinjolima. Uživajte u laganoj i hranjivoj salati.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.