Prokulice s medom i šunkom

Prokulice s medom i šunkom

Izgledaju kao minijaturni kupus. Vrlo slično povrće jeli su stari Rimljani. Kasnije se uzgajalo na nizozemskim teritorijima, odakle potječe i naziv na engleskom jeziku – Brussels sprout. Prokulice su na sličnom glasu kao i pizza od ananasa – mnogi ih ljudi ne bi dotaknuli ni štapom, a gotovo je nemoguće navesti djecu da ih zavole. Međutim, jednom kad svladate pravila pripreme, prema kojima se prokulice trebaju kuhati na pari, a ne u vodi, bez sumnje ćete postati zagriženi ljubitelj. Sljedeće jelo priprema se brzo i jednostavno.

Sastojci:

  • 900 g prokulica
  • 50 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • 200 g šunke
  • 3 – 4 žlice meda

Operite prokulice, odrežite im stabljike i isperite ih vrelom vodom. Kuhajte ih na pari 5 minuta. U međuvremenu otopite maslac na tavi, dodajte maslinovo ulje i pržite šunku dok ne poprimi smeđu boju. Nakon što ocijedite prokulice, dodajte ih u tavu. Posolite i popaprite po želji. Dobro promiješajte sve sastojke na tavi, zatim dodajte nekoliko žlica meda i kuhajte na pari još nekoliko minuta. Nemojte paničariti, med neće dodati slatkoću – samo će neutralizirati slani okus šunke i pikantnu aromu papra. Dobit ćete izvrsnu večeru, ali jednako će dobro poslužiti i kao ručak.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.