Špageti s pestom od peršina i rajčicama

Špageti s pestom od peršina i rajčicama

Pesto je jedno od najjednostavnijih, ali nevjerojatno ukusnih čuda iz talijanske kuhinje. Navodno potječe iz Ligurije, ali prema nekim rukopisima bio je poznat i upotrebljavao se u srednjem vijeku, kada se (u domovini tjestenine) pretežno jeo s rezancima. Iako pesto pristaje uz jela od krumpira i mesa, kombinacija sa špagetima i dalje je najpopularnija inačica. Važna je i vrsta tjestenine: što je ona tanja, to će se pesto bolje priljubiti uz rezance. Najpopularnija je inačica pesto „genovese”, koja se priprema od bosiljka, pinjola, češnjaka, maslinovog ulja i, naravno, parmezana. Pri pripremi pesta svakako upamtite tih pet sastojaka, premda se količina donekle može prilagoditi. Pinjoli, koji su poprilično skupi, mogu se zamijeniti svim drugim vrstama masnih sjemenki, na primjer orasima, bademima, lješnjacima ili čak suncokretovim sjemenkama. Umjesto češnjaka možete upotrebljavati medvjeđi luk ili mladi luk, ili ga potpuno izostaviti ako vam smeta. Svježi bosiljak može se zamijeniti drugim zelenim začinskim biljem, primjerice, peršinom, kao u ovom receptu. Dva su sastojka apsolutno neizbježna: parmezan i maslinovo ulje. Obje su namirnice neophodne za dobar pesto.

Pesto od peršina imat će nešto blaži okus od svog srodnika na bazi bosiljka. Želite li dodatno poboljšati pesto, pripremite ga s lješnjacima. Klasični se pesto priprema u mužaru, ali ne morate se osjećati loše ako upotrijebite sjeckalicu: krajnji rezultat bit će glađi i kremastiji.

Sastojci:

  • 4 – 5 stručaka peršina
  • 2/3 šalice oljuštenog i oguljenog kikirikija
  • 2/3 šalice parmezana
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • pakiranje špageta od 450 g (integralnih pšeničnih ili pirovih)
  • 2 – 3 zrele rajčice, narezane na kockice

Priprema:

Popržite kikiriki na suhoj tavi. Operite i sitno narežite peršin. Kikiriki i peršin stavite u blender, dodajte režanj oguljenog i protisnutog češnjaka, parmezan i dovoljno maslinovog ulja da biste dobili kremastu i kompaktnu smjesu. Pesto će biti spreman u nekoliko minuta – u međuvremenu biste trebali skuhati špagete. Kada ocijedite tjesteninu, odmah dodajte pesto i narezane rajčice. Dobro izmiješajte. Prekrasno lagana i zasitna večera ili ručak.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.