Zobeni vafli s jogurtom

Zobeni vafli s jogurtom

Ova je slastica vjerojatno bila jedan od prvih primjera ulične hrane u svijetu, iako je nitko tako nije nazivao kada se prvi put pojavila na štandovima seoskih ili crkvenih sajmova i raznih događaja. Rani oblik vafla navodno je bio poznat već u srednjem vijeku. Otkriće dugujemo flamanskim pekarima koji su ostatke tijesta pekli među željeznim pločama. Može se pripremiti na razne načine. U nekim zemljama recept uključuje maslac, a u drugima se priprema nešto gušća smjesa za palačinke. Jedno je sigurno: dobri vafli hrskavi su izvana i meki iznutra. Najukusniji su kada su zlatno smeđe boje, posuti šećerom u prahu ili posluženi sa džemom, čokoladnim mousseom ili namazom od lješnjaka. Moguće je pripremiti i zdraviju inačicu: dan će započeti sjajno uz zobene vafle za doručak!

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalice zobi
  • 3/4 šalice brašna
  • 3 velika jaja
  • prstohvat soli
  • 10 žlica mlijeka
  • 2 i 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 i 1/3 žlice šećera
  • (za dodatnu slatkoću dodajte 5 žlica šećera i 1/3 žlice ekstrakta vanilije)

Priprema:

Sitno sameljite zob u blenderu i pomiješajte je s ostatkom suhih sastojaka. Odvojite bjelanjke i žutanjke. Žutanjke umutite sa šećerom (po želji dodajte ekstrakt vanilije) dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte mlijeko. Mutite bjelanjke dok ne očvrsnu. Pažljivo sjedinite smjese od jaja, a zatim umiješajte suhe sastojke. Trebali biste dobiti gustu smjesu za palačinke. Kalup za vafle lagano premažite maslacem i zatim grabilicom ulijte prvu porciju smjese. Imajte na umu da će zbog praška za pecivo smjesa nabujati, stoga nemojte uliti prekomjernu količinu. Pecite vafle dok ne budu gotovi (4 – 5 minuta). Želite li slanu inačicu, poslužite ih s običnim jogurtom. Ako želite slatke vafle, u jogurt slobodno umiješajte malo šećera i ekstrakta vanilije. Kombinacija zobi i jogurta u doručku osigurat će vam energičan početak dana.

Povezani recepti:

Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

 

Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni. 
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.